Ganduri

Lipsa de respect

Pentru a intelege Lipsa de respect, voi incerca sa definesc Respectul, asa cum il percep eu. Ma simt respectat cand cel din fata mea tine cont de emotiile mele, cand nu sunt mintit, desconsiderat, subapreciat, pacalit, injosit. Ma simt respectat atunci cand sunt contrazis, pentru ca din contradictie poate iesi ceva folositor ambelor parti.

Lipsa de respect este opusul Respectului. Neexistand unitate de masura, aprecierea ramane la nivel de simt.
Asta e teoria. Pentru partea practica, redau mai jos intamplarea care a generat acest articol:

Sigur ati intrat macar o data intr-un restaurant ce afisa la intrare ceva de genul „Cu numai…. Lei / (Euro), aici mancati cat puteti !”. Curiozitatea m-a impins intr-un astfel de loc sa vad cum e. Am fost suficient de intelept sa nu mananc mai mult decat imi trebuie si nici sa risipesc aiurea mancarea doar pe motiv ca „oricum am dat banii”. Suma de intrare nu a fost una modica, dar a meritat sa incerc.

Am cautat sa vad ce simt fata de acest „..aici mancati cat puteti!”. Reclama, mi-am zis! Da, reclama, dar pe ce mizeaza ea? Pe bunul meu simt de consumator? Pe dorinta de a aprecia rafinamentul bucatelor ? Pe inteligenta mea de a alege ce e mai bun din mai multe oferte ?

Nu prea! Am inteles ca se mizeaza pe Lacomia din mine! Pe Tentatia de a manca cat pot, generata de gandul ca „si asa am platit”. Pe bug-urile codificate in ADN ul uman pe care nu toti le pot controla prin educatie. Si-atunci, am simtit ca nu sunt respectat de cei ce se mandresc cu acest „…aici mancati cat puteti!”.

Ciudat, nu? Ce anume ? Poate imi spuneti.

Bonusul pentru vizita:Va doresc sa va fie bine cu voi si cu cei pe care-i aveti alaturi in MarelePrezent Continuu! Pe curand.