Articole, Resurse Umane

Diferente culturale

Daca va asteptati sa gasiti cine stie ce rezultate complicate ale unor studii de cativa ani despre diferente culturale, mai bine sariti peste articolul asta si cititi o carte…daca va multumiti cu o intamplare adevarata, ati nimerit unde trebuie.

Cu ceva timp in urma, intr-un team meeting, dupa o lectie de comunicare eficienta, un consultant expat a prezentat binefacerile Instrumentului Taci-Fa-si-Iar-Fa! adica ToDoList Tool – o chestie d’Aia prin care line managerul iti da taskuri utilizand reteaua, fara sa mai comunice direct cu tine, privindu-te
peste umar.

Fiind in faza de testare, am intrebat in gluma cum se comporta sistemul, daca simt brusc dorinta de a sterge un task ce nu-mi face placere…omul m-a privit ciudat, si-a schimbat culoarea si mi-a spus ca nu-i posibil sa gandesc asa, ca sistemul nu e proiectat sa acopere aceasta posibilitate imposibila.

Cand i-am simtit revolta si l-am vazut atat de colorat-blocat intr-o continua nedumerire, l-am linistit spunand ca never n-o sa-mi las degetul pe Delete, ca-i doar o gluma.

Chiar nu am vrut sa-l supar, tipul mi se parea Ok si credea in ce face. M-am bucurat cand i-am revazut culoarea pe care o stiam si zambetul pe buze.

De multe ori, diferentele culturale ne joaca feste in intelegerea celuilalt. Dar, daca dupa ce ni se explica, facem efortul de vointa de-a-l intelege si de-a nu-l judeca pe cel din fata noastra, inseamna ca am depasit o diferenta culturala si ne-am apropiat un pic. Asa am simtit eu.


Va doresc sa va fie bine cu voi si cu cei pe care-i aveti alaturi in MarelePrezentContinuu. Pe curand.