Ganduri

Managementul Vietii si al Resurselor Umane


LAST UPDATE: 29.03.2022

Management: lasat singur, cuvantul nu exceleaza prin inteles. Asociat altor cuvinte, prinde sens ( incearca Viata, Resurse Umane). Intensitate sensului e variabila.

Managementul Vietii incepe cu tipatul pornit din Mintea goala in ticaitul Programat al Timpului.
Intram in prima organizatie, Familia, ca membru cu drepturi depline. Crestem in cultura ei organizationala, ne dezvoltam, evaluam si ne lasam evaluati, recompensati si pedepsiti, dezvoltati, masurati cu Harti de Competente gandite de generatii trecute, care ne pregatesc pentru un viitor neclar si-n mintea lor.

Ca membru cu drepturi depline, asa mic, devii managerul propriei tale vieti, contribuind – sau NU – la dezvoltarea culturii organizationale in care ai intrat.

Te lasi modelat ca o plastilina de cei care iti „vor binele”, ajungand sa traiesti intr-o camasa de forta care nu are nicio legatura cu viata ta, cu dorintele si aspiratiile tale. Ajungi sa accepti fara impotrivire Cultura organizationala tip:

Sau te revolti si devii un copil „rau”…

Cu Binele si Raul invatate din povesti, ajungi in cultura organizationala a scolii. Aici – ca si acasa – ti se spune ca trebuie sa fii cel mai bun, sa fii la fel de bun la toate (!), ti se interzice sa scrii cu stanga (desi tu cu stanga simti ca poti sa scrii si nu intelegi ce-i rau in asta!), incerci sa deslusesti Competitia ca baza a succesului multilateral (!). Pe nimeni nu intereseaza talentul tau.

Ajungi din nou la Modelare… sau la Revolta cand intelegi ca dorintele tale difera de-ale lor, incercand sa te formezi liber dupa propriile tale reguli si aspiratii. In cautarea propriei Cai, accepti doar minima reglementare a Punctului de Start si de Sosire, asumandu-ti alegerea traseului dintre cele doua repere.

Cu 7 ani de acasa si ceva scoala, ajungi in prima companie dispusa sa primeasca generatia de maine.

Daca te simti bine, ramai si parcurgi diverse dimensiuni ale Resurselor Umane, pe care le stii deja din managementul propriei Vieti: Selectie si Integrare, Evaluarea Performantei, Training si Dezvoltare, Compensatii si Beneficii, Managementul Competentei, Succesiune si Cariera, Managementul Capitalului Uman, Dialog Social si Relatii de Munca .

Daca nu, pleci in cautarea Implinirii si Fericirii intr-o organizatie ale carei interese si valori se suprapun peste interesele si credintele tale. Sau ramai si daca nu ti-e bine, traind Nemultumit cu tine si cu ceilalti asemeni tie.

Repetarea conduce la invatare. Uneori, rareori, la intelegere.
Repetarea exagerata conduce la pierderea sensului. Limita Invatare/ Intelegere / Pierderea sensului, este individuala. Imi vine in minte o integrala simpla dintr-o functie de Repetare (x) aplicabila in intervalul inchis [Invatare; Pierderea sensului] cu valori in [Implinire Profesionala; Viata Personala].

Managementul Vietii seamana cu Managementul Resurselor Umane? Posibil. Amandoua au dimensiuni comune si se invata!

Daca aveti un gand de transmis, il astept pe florin.rau@gmail.com