Resurse Umane, Teste

Ce joburi vi s-ar potrivi?

LAST UPDATE: 11.07.2021

Testul va ajuta sa identificati Domeniile dvs. de Interes si Joburile asociate in care, potrivit intuitiei, considerati ca ati putea sa excelati profesional.

Aplicatia este utila si in procesul de Selectie, indicand in ce masura Aspiratiile canditatilor corespund Jobului scos la concurs (nu are rost sa urcati la bord pe cineva care nu este atras de Job, pe cineva care falsifica raspunsurile doar pentru a primi slujba, pentru ca apoi sa se simta nefericit si sa plece).

Testul are la baza conceptul lui Jim Barrett si este construit pe 4 piloni:

  • 1) Clasificarea Domeniilor de Interes;
  • 2) Chestionar de Ocupatii si Activitati cu Alegeri Impuse;
  • 3) Detalierea Intereselor Primare-Combinate-Mixte si Exemple de Ocupatii Asociate;
  • 4) Lista celor 487 de Ocupatii asociate Intereselor Primare.

Sa le luam pe rand…

1. CLASIFICAREA DOMENIILOR DE INTERES

Barrett a definit 7 Interese Primare, 7 Interese Combinate si 14 Interese Mixte pe care le-a grupat sub 3 Domenii fundamentale de activitate : Arta, Stiinta si Natura Umana (consultati Tabelul de mai jos)

DOMENIUL FUNDAMENTAL DE ACTIVITATE INTERESE PRIMARE INTERESE COMBINATE INTERESE MIXTE OBSERVATII
ARTA Social (S) Social si Verbal Social si Artistic Aceasta Clasificare este utilizata in "Chestionarul de Ocupatii si Activitati cu Alegeri Impuse" pentru identificarea top 3 Interese Primare ca Punctaj. Ulterior, pe baza analizei facuta de Jim Barrett pe 487 de Profesii, veti corela top 3 Interese Primare cu Ocupatiile asociate acestora.
Verbal (V) Verbal si Artistic Social si Fizic
Artistic (A) Artistic si Fizic Social si Experimental
Verbal si Fizic
Artistic si Exprimental
STIINTA Fizic (F) Fizic si Experimental Fizic si Organizatoric
Experimental (E) Experimental si Organizatoric Fizic si Business
Experimental si Business
Experimental si Verbal
NATURA UMANA Organizatoric (O) Organizatoric si Business Organizatoric si Social
Business (B) Business si Social Oragnizatoric si Verbal
Social (S) Organizatoric si Artistic
Business si Verbal
Business si Artistic

2. CHESTIONARUL DE OCUPATII SI ACTIVITATI CU ALEGERI IMPUSE

Chestionarul contine 2 sectiuni: Ocupatii si Activitati.
In fiecare sectiune dvs. va trebui sa alegeti obligatoriu din perechi de Ocupatii (perechi de Activitati), Ocupatia (Activitatea) care va atrage cel mai mult. Modalitatea de alegere si punctare este explicata detaliat in Chestionar.

Punctajul permite departajarea Intereselor Primare si identificarea a 2-3 Interese de top in care, potrivit credintelor dvs. ati putea excela profesional. Chestionarul si Calculul Scorului au fost inglobate intr-un Excel pe care il puteti descarca gratuit pe laptopul dvs., dupa indentificare.

Numele dvs.

3. DETALIEREA INTERESELOR PRIMARE-COMBINATE-MIXTE SI EXEMPLE DE OCUPATII ASOCIATE

Acum ca ati parcurs Chestionarului si Graficului cu Rezultate, stiti care sunt Interesele dvs. de top (in care considerati ca ati putea execela), dar si Interesele cu cel mai mic punctaj (pe care le puteti ignora intrucat este putin probabil sa contati vreodata pe ele in viata profesionala).

Pasul urmator este sa aflati detalii despre primele 2-3 Interesele de top si sa vedeti cateva exemple de Ocupatii asociate acestor Interese de catre Jim Barrett. Pentru aceasta, folositi tabelul interactiv de mai jos: introduceti in filtrul „DENUMIRE INTERESE (28)” denumirea Interesului Primar cu punctaj maxim (de exemplu Verbal, pentru a filtra toate Interesele care contin Verbal)

Parcurgeti Detaliile si Exemplele de Ocupatii Asociate Interesului Primar (Verbal in exemplul nostru) si apoi treceti la interesele combinate/mixte construite din Interesul Primar cu cel mai mare punctaj si urmatorul Interes clasat ca punctaj (de exemplu Verbal si Artistic). Practic, in aceasta faza veti dobandi o imagine partiala asupra Ocupatiilor Asociate principalelor dvs. Domenii de Interes.

Pentru simplificarea parcurgerii articolului am afisat doar primul rand din Tabel. Pentru lucru, modificati nr. de inregistrari la 10 utilizand filtrul Show entries

4) LISTA CELOR 487 DE OCUPATII ASOCIATE INTERESELOR PRIMARE

Ultimul pas in identificarea carierelor posibile in cazul dvs. este sa vizualizati toate Ocupatiile care corespund Intereselor dvs. de top stabilite in Pasul 2.
Pentru aceasta, folositi Tabelul interactiv de mai jos care permite sortarea coloanelor prin clic pe denumirea coloanei.

EXEMPLU : presupunand ca primele 2 Interese Primare clasate in ordinea punctajului sunt Verbal si Artistic, ca sa gasiti toate Ocupatiile care au asociate Caracteristicile V si A, sortati mai intai dupa coloana A (click pe denumirea coloanei) si apoi sortati dupa coloana V (click pe denumirea coloanei). In acest mod veti afisa toate Ocupatiile din Lista celor 487 pentru care Jim Barrett a definit cerinte de V si A.

NOTA: Tabelul mai contine si Filtrul Search cu care puteti identifica rapid o Ocupatie care va intereseaza in mod deosebit (dupa ce o gasiti puteti vedea ce cerinte de Interese i-au fost asociate de Barrett)

Asta este tot. Va incurajez sa fiti curios (curioasa) si sa aflati spre ce joburi considerati dvs. ca ar trebui sa va indreptati.

ABREVIERI: V- Verbal / A – Arstistic / F – Fizic / E – Experimental / O – Organizatoric / B – Business