Articole, Resurse Umane

Management in cunostinta de cauza, MCC

Managementul este arta de a obtine performanta valorificand eficient resurse. Considerand ca exista performanta pozitiva si negativa, voi defini MCC drept managementul ce conduce catre performanta pozitiva.

Performanta are radacinile in Cultura organizationala a companiei, in modul in care aceasta defineste si sustine Valorile, Competentele cheie si Interactiunile dintre aceste competente in drumul catre Rezultatul Dorit.


Performanta este rezultatul alegerilor managerilor si angajatilor, si depinde de modul in care top managementul asigura Libertatea acestor alegeri. Fiind direct proportionala cu Libertatea de decizie / actiune catre Rezultat si cantitatea de Materie Cenusie stimulata si utilizata din totalul cantitatii disponibila in organizatie, Performanta este dependenta de MCC.


MCC preda responsabilitatea fiecarui membru al comunitatii. Il face sa se simta important indiferent de pozitie, pentru ca stie ca Excelenta este necesara la fiecare nivel din ierarhie – de la intretinerea curateniei pana la top management. Il stimuleaza si ii spune: TU esti esential pentru noi! Vrem sa-ti cunoastem ideile, preocuparile, vrem sa participi impreuna cu noi la dezvoltarea ta, a organizatiei si a businessului! Ne intereseaza ce simti, cum simti, cand simti, ce iti doresti sa facem pentru tine, ce intelegi tu sa faci pentru noi.

Fiind predat astfel, prinde. Pentru ca oamenii nu sunt prosti. Stiu ca alinierea intereselor e benefica ambelor parti. Stiu ca sinergia gandurilor, trairilor si faptelor puse la un loc, ii propulseaza inainte. Si mai stiu ca incompetenta este mult mai scumpa decat competenta.


MCC este opusul Managementului Indiferentei, MI.


MI este managementul ce conduce catre performanta negativa. Neavand incredere in angajati, managerii se considera datori sa gandeasca pentru ei. Este managementul modelelor imprumutate si aplicate fara adaptare la realitatea specifica organizatiei. Este managementul fara rost, sau Nonmanagementul.


Efectul direct al MI este Miscarea in Cerc care, oricata viteza ar imprima unui punct, dupa parcurgerea celor 360 de grade, conduce invariabil in punctul din care ai plecat. Daca iti place viteza fara rost doar cu efect de ameteala, MI poate fi solutia! TU alegi!