Articole

Omul si Decizia de Management

DECIZIE DE MANAGEMENT: cuvinte-asociate la inceputuri cu Speranta, urmata de Uimire.

Speranta a aparut cand firma in care-l prinsese Timpul pe Omul Nostru, s-a privatizat. Se anunta Perioada Know How. Dorind acces la Cunostinte, s-a hotarat sa plece spre Locul Lor de Resedinta…a aplicat, a reusit si pentru o vreme Viata i s-a parut o Mare Bucurie alaturi de romani, straini si consultanti… asa a intalnit Decizia de Management…si Noua Cultura de Companie.

Ca parte din Know How, Decizia de Management, a fost greu de inteles pentru Omuletul Nostru…si nu-i un tip tampit…dar combinatia Decizie – Cultura Noua – Cultura veche, l-a zapacit.

La inceput, din Vechea Cultura a Companiei a fost blamat Excesul de Putere… Tendinta de Supunere Neconditionata a Celorlalti… Neincrederea….Teama de a Vorbi Deschis…Pedeapsa, ca Rasplata a Greselii….Ideea ca Doar Managerul Gandeste pentru Toti ..si ca Doar El Are Dreptate….de parca ar trai in Pielea Tuturor…in Capetele Lor.

Si-a fost o perioada de Speranta, in care Deciziile de Management functionau ca Instrument de Lucru…

Asta e Partea Inteleasa de Omulet…

Dar a venit si Umbra nascuta din Amestec de Cultura si Rezultate slabe fata de Asteptari …asa a cunoscut Uimirea..

Primul, a fost Pasul Inapoi catre Excesul de Putere…apoi Supunerea Neconditionata, Teama de a Vorbi Deschis…Cautarea Greselii…Nu pentru indreptare…ci pentru Pedepsire…Reguli doar Pentru Unii… rezolvarea prin Decizii de Management a Problemelor Delicate ce se impiedicau de Regulile Casei.

Rezultatele au Picat…o perioada, Nerentabilitatea a fost acoperita de pretul in crestere al pietii…dar a cazut si Pretul….si-odata cu el, Managerul…a ramas stilul…Amestecul de Cultura….Decizia de Management ca simbol al Puterii Discretionare.

Cand nu-ntelegi nimic din ce se-ntampla-n jurul tau (si asta-i mai tot timpul!) cauta Decizia de Management !

Se spune ca din Greseli se-nvata…sau NU.

Asta-i povestea Omuletului si a Deciziei de Management.