Ileana Lazar

Despre CRIZA

În ultima perioadă de timp nu este zi în care să nu găseşti cel puţin un post la televizor unde să nu se vorbească despre CRIZĂ … Nu este cotidian în care să nu găseşti măcar câteva rânduri sau aluzie despre EA … Ce ne-am face noi fără media asta care ne atrage (sau distrage) atenţia ?! … Ar trece neobservată ? … Sau am arunca vina asupra companiilor, care concediază salariaţii, asupra comercianţilor care cresc preţurile, asupra guvernului care creşte taxele, impozitele … şi ce-o mai fi ? … Dar aşa ne resemnăm şi dăm vina pe CRIZĂ … Nu pe proasta gestionare a fondurilor şi resurselor de către X , nu pe ingineriile financiare proaste ale lui Y, nu pe dorinţa de a acumula tot mai mult a lui Z, nu pe incompetenţa lui W … şi exemplele pot continua (că alfabetul are multe litere) …. Şi cine sunt cei care achită nota ? … NOI … Aştia mulţii şi mărunţii … cu grijile noastre prozaice legate de supravieţuirea noastră şi a celor care depind de noi … Citeam într-o zi (nu mai ştiu unde) că în Anglia a crescut numărul de câini şi pisici abandonate de stăpânii lor pentru că nu-i mai pot întreţine din cauza CRIZEI … Cât va mai dura să ne abandonăm şi restul familiei şi să dăm vina pe CRIZĂ … Hai că am devenit patetică!

Apropo ştiţi fabula CRIZEI ? Aceia cu lustragiul care stătea la poarta unei mari corporaţii şi era vesel şi fericit şi îşi facea treaba bine … şi avea o mulţime de clienţi, domni impozanţi care ieşeau şi intrau din clădirea impozantă … până într-o zi când un domn binevoitor se opreşte şi îl întreabă dacă a auzit de CRIZĂ …. lustragiu nostru a rămas mut .. nu … nu auzise de aşa ceva … şi domnul nostru binevoitor îl informează pe larg despre EA … că o să vină vremuri grele şi trebuie să strângem cureaua, să facem economii, să nu mai investim etc … etc … Începând din acel moment lustragiul nostru a început să se pregătească de criză … că doar fusese avertizat de domnul binevoitor … nu mai lucra aşa cu tragere de inimă … folosea materiale de calitate din ce în ce mai proastă … nu mai era nici măcar vesel … şi clienţii au început să se rărească … dar era normal nu … că doar era CRIZĂ … fusese avertizat.

În concluzie … nu trag nici o concluzie … Fiecare cu concluziile lui.

Hai că v-am plictisit destul … că nu se vorbeşte destul despre CRIZA asta, mai trebuia să vă bat şi eu la cap … dar ştiţi românul s-a născut filozof şi vorbitor … hai pa.

Ileana Lazar