Articole

Turnul de Fildes

Ati observat ca fiecare organizatie are propriul Turn in care isi construieste Viitorul?
Atunci cand oamenii din turn construiesc Viitorul pe o realitate imaginata, nu pe realitatea-de-fapt, turnul se numeste Turn de Fildes.

Fildesul este valoros. Turnul de Fildes, nu.


Realitatea imaginata, este realitatea perceputa de la inaltimea turnului fara a cunoaste ce exista la poalele lui. De regula este mai frumoasa decat realitatea-de-fapt, dar ofera o temelie de nisip ce conduce invariabil la prabusire.


Tendinta de transformare a Turnului in Turn de Fildes, poate fi controlata prin structura locuitorilor lui, respectiv prin raportul Oameni ce strabat profesional organizatia de jos in sus / Oameni recrutati extern.

Oamenii ce strabat profesional organizatia de jos in sus, ajung in Turn cu o imagine clara asupra realitatii- de-fapt. Drumul prin organizatie, ofera Privelisti si Cunoastere asemenea excursiei pe munte: baza abunda in datalii pe arii restranse, iar varful in frumusetea Intregului ce ascunde amanuntele.

Oamenii recrutati extern aduc experienta altor organizatii, un suflu nou si o privire imaginata asupra organizatiei noi.


Retineti ca echilibrul celor doua categorii, impiedica aparitia Turnului de Fildes. Arta managementului consta in mentinerea echilibrului. Asta-i esenta.


Excesul de Oameni ce strabat profesional organizatia de jos in sus, conduce catre prudenta exagerata, ritm lent al schimbarilor, mentinerea nejustificata a unei Rezerve de putere cu efecte negative precum subdezvoltare si rezultate mediocre.
Excesul de Oameni recrutati extern conduce catre decizii futuriste fara suport in realitate, cu influenta negativa asupra rezultatele organizatiei.


Depinde de fiecare organizatie sa gaseasca valoarea raportului ce nu transforma turnul in Turn de Fildes.

Ca bonus, va ofer un interviu cu Seth Godin despre o realitate care ar trebui sa ne intre bine in cap. Vizionare placuta.