Articole, Resurse Umane

Manager sau Lider?

Din ce in ce mai des, companiile risipesc bani in dorinta de a-si transforma managerii in lideri…auzi din ce in ce mai des expresii de genul „Nu e suficient sa fii un bun manager, trebuie sa devii un lider !” .

Asa sa fie oare ?! Dinamismul lumii in care trăim impune acest lucru, sau e doar un vis aiurea ce va sfarsi prin a slabi in cele din urma firma…

Pentru a întelege, sa definim rolul fiecăruia in organizatie…

Managerul…e cel care priveste in interiorul firmei…el trebuie sa descopere Talentul fiecărui membru al echipei si sa-l transforme in Performanta…el e catalizatorul ce reduce timpul reactiei de transformare a talentului specific in actiune eficienta, generand profit, dar si satisfactie…multiplicati acest rol cu cati manageri are firma si veti întelege ce forta uriasa sta in manageri…sau poate ce dezastru…

Managerul :

  • Alege oamenii dupa Talent, pe baza Modelelor Recurente de Gandire si Comportament, Tendintei lor Naturale de a Actiona.
  • Mentine focusarea permananta catre Performanta a angajatilor prin stabilirea Clara a Telurilor, a Constrangerilor impuse de Reglementarile Interne dar si a Libertatii de Actiune care sa le puna in valoare Creativitatea.
  • Motiveaza angajatii…ofera o parte din timpul lui pentru a transforma talentul salariatilor in Performanta, punand accent pe Plusurile Existente nu pe Minusurile Inevitabile…Cunoaste, Intelege, Arata ca ii Pasa.
  • Dezvolta angajatii, ajutandu-i sa Evolueze…ii insoteste in Calatoria Profesionala pe care acestia si-o doresc si de care sunt capabili…ii ajuta sa-si gaseasca Locul in organizatie.

Liderul e vizionarul… strategul…. factorul mobilizator al energiilor companiei privita ca întreg…el priveste spre exteriorul firmei…pentru el, definitoriu e cuvantul MACRO…el urmăreste competitia, mediul complex in care traieste compania, descoperind oportunitătile si impunand avantajul acolo unde găseste punctele slabe ale concurentei…

Vedeti asemănări intre cei doi?! Par compatibili ? Sa fie Liderul managerul superior ? Evident, nu !

Poti încerca sa transformi managerii in lideri…poti arunca cu bani in cursuri de dezvoltare personala prin care sa-i inveti sa devina pendule, privind cand spre interiorul firmei cand spre exteriorul ei….pentru a-i ameti atat de mult incit sa nu-si mai stie rolul…E bine sa ai dorinte…dar fii atent la ce iti doresti…ca s-ar putea îndeplini !