Articole, Resurse Umane

Stil de manager

Am avut ocazia sa lucrez cu ambele tipuri de manageri de mai jos…cu primul tip, m-am simtit umilit ca om si fara perspectiva. Cu al doilea, luminat si plin de incredere in fortele mele. A fost lectia prin care am inteles ca manager sa definesc doar rezultatele dorite, nu si calea…

Manageri ce iubesc Reglementarea…Standardizarea Potecii catre Rezultat…. Dictarea fiecarui pas in cadrul Caii…Controlul…cei ce dicteaza Invatarea Pasilor…si care apreciaza Urmarea Stricta a Pasilor mai presus de Rezultatul Obtinut de Angajat… cei ce nu cred in Oamenii din Echipa…in Capacitatea acestora de a Lua Decizii…cei convinsi ca Unicitatea salariatului e un dezavantaj ce trebuie „corectat” …cei ce au incredere doar in ei, in caile lor, in controlul lor asupra mintii si actiunilor celorlati…cei nefericiti ce se simt responsabili sa gandeasca pentru toti…cei ce nu-si recunosc in ruptul capului greseala, nici daca le-o arati scrisa si semnata de ei insasi… cei ce se folosesc de oameni…cei ce sfarsesc in rezultate din ce in ce mai proaste… trezindu-se singuri, instrainati de ceilalti, dar si de ei insasi.

Manageri ce definesc doar Rezultatele ce trebuie atinse…dar nu si Calea…cei ce accepta Standardizarea doar pana la un punct…dincolo de care se bazeaza pe Unicitatea angajatului, pe Modul Creativ si Responsabil al acestuia de a ajunge la Rezultat…cei care Dezvolta Oamenii din Echipa cerandu-le sa imbunatateasca permanent ei insisi caile de a ajunge la Rezultat…ce ofera Incredere si o primesc la randul lor…ce folosesc Delegarea ca Mod de Dezvoltare…ce incurajeaza uneori si esecul ce a permis invatare…cei ce nu cred in Neincredere, in Suspiciune, in Cale Unica…cei care obtin Rezultate prin transformarea Talentelor Membrilor Echipei in Performanta.

Mi se pare corect sa ceri unui om sa-nvete…sa il ajuti sa-nvete cum sa-nvete…cum sa gasesca raspunsuri la intrebarile lui…sa il indemni sa isi deschida aripile…si sa te bucuri de zborul lui…de realizarile lui…care devin si realizarile tale ca manager al lui…

Ce mi se pare nefiresc in abordarea primului stil de manager, e incercarea lui de a oferi raspunsuri standard prin reglementari, in loc de a beneficia de creativitatea si de caile pe care oamenii din echipa i le-ar putea oferi…cum poti dezvolta un om daca ii spui permanent cand si cu ce pas sa calce? Daca nu ai incredere in el? Daca nu-i pretuiesti unicitatea si nu-i transformi talentul in performanta ? Cum sa invete acest om sa isi asume responsabilitati, daca nu ii dai nicio sansa, daca nu il incurajezi? Cum ii oferi independenta daca tu-i ceri doar sa nu-ti iasa din cuvant ? Cum sa creezi mediul competitiv de dezvoltare ?

Obligandu-l sa urmeze „Calea Ta Perfect Reglementata”, ii transformi in Robot, fara Personalitate, fara Creativitate, fara sa stie sa reactioneze la o situatie care iese din tiparul gandit de tine…Robot preocupat de Pasi, nu si de Rezultate.