Articole, Resurse Umane

Organizatii cu cultura organizationala Primitiva

Traim intr-o Economie a Cunoasterii, in care Gandurile devin rapid Realitate.

Traim intr-o Economie a Cunoasterii cu Granite spulberate de Libertate si Internet, cu Distante sterse prin Mobilitate extrema, cu acces instantaneu la Informatie, Know How si Clienti.

In acelasi timp, traim intr-o Economie in care angajatii majoritari ai organizatiilor cu Cultura Organizationala Primitiva (COP) din Romania, privesc cu speranta spre Culturile organizationale bazate pe Performanta, Dezvoltare si Rezultat din multinationale.

Speranta vizeaza salariul care sa alunge grija zilei de maine, dar mai ales nevoia de Respect, dorinta de Recunoastere a rezultatelor si muncii depuse, Relatii bune cu membrii echipei, Sanse reale de Promovare si Dezvoltare, un Echilibru corect intre job si viata personala.

Privita optimist, Speranta poate constitui punctul de start in dezvoltarea:

 • ORGANIZATIEI (prin definirea de strategii coerente, design organizational, reorganizare, aducerea omului potrivit la locul potrivit in timpul potrivit, evaluarea si recompensarea performantei, crearea oportunitatilor de dezvoltare si promovare, definirea planurilor de cariera si succesiune, dialog social real si onest, relatii de munca deschise si reciproc avantajoase);
 • ANGAJATILOR (prin autoevaluare onesta, dezvoltarea abilitatilor soft si competentelor tehnice prin fructificarea oportunitatilor oferite de organizatie, implicare proactiva in proiecte, disponibilitate la efort, mobilitate, obtinere de rezultate si respectarea valorilor organizatiei).

 • Organizatiile cu COP, trebuie sa inteleaga ca Resursa Umana Competenta face diferenta intre Succes si Insucces.

  Organizatiile cu COP, trebuie sa inteleaga ca Resursa Umana Competenta nu este inepuizabila si nici usor de procurat. Ca acel arogant „Pleaca, sunt sute care asteapta la poarta!”, costa!

  „- Da, domnule manager, sunt multi cei care asteapta, dar in curand vor ramane putini! Si sunt ei competenti? In cat timp se vor integra in organizatie? Si mai stiti domnule manager ca fluctuatia angajatilor costa, ca Incompetenta este infinit mai scumpa decat Competenta? Ganditi-va la asta si priviti mai jos:”  La randul lor, angajatii trebuie sa inteleaga ca:

 • responsabilitatea dezvoltarii le revine lor, nu organizatiei in care traiesc;
 • tehnologiile vor inlocui din ce in ce mai multi angajati;
 • nivelul de competenta al posturilor va creste semnificativ;
 • organizatiile ii vor pastra doar pe cei capabili sa-si updateze competentele tehnice si abilitatile soft;
 • reactiile lor, contribuie substantial la dezvoltarea culturii organizationale in care traiesc.