Articole, Resurse Umane

Mobilitatea, intre Byte si Angajat

Inainte, Locul pe Podium era conditionat de Calitate. Acum este conditionat de Valoarea Intangibila adaugata produselor.

Valoare Intangibila inseamna „aerul” unui produs. Incredere si Renume. Armonie intre Cultura organizationala si Angajati. Implicare sociala. Insumate, conduc la Gestul Dublei Alegeri: 1. Alegerea organizatiei de catre Angajat / 2. Alegerea produselor de catre Client.

Mobilitate-avantaje-si-dezavantajePentru a adauga Valoare Intangibila produselor si serviciilor sale, organizatia trebuie sa genereze intai Solutii Interne pentru Angajati. Sa devina Credibila intern si, apoi, extern.

Credibilitatea interna este conditionata (printre altele) de Buna-credinta a partilor, Mobilitatea Angajatilor, de Flexibilitatea (re)organizarilor.

Mobilitatea Angajatilor a fost, si va mai ramane o perioada, un factor cheie de Dezvoltare.

Pe termen scurt, ea are numeroase Avantaje.
Pe termen lung, incep sa cantareasca Dezavantajele: NU poti cere la nesfarsit unui angajat (din 2 in 2 sau din 3 in 3 ani) sa-si mute domiciliul in functie de interesele organizatiei (vedeti cateva Avantaje/Dezavantaje in imaginea de mai sus).
De fapt poti, dar in timp vei pierde angajatii cei mai valorosi care pretuiesc si Viata de dincolo de Job.

Imaginati-va o organizatie cu un HQs si 3 Zone de Activitate raspandite la nivelul tarii.
Prin (re)organizari succesive si mobilitate excesiva s-a ajuns la ruperea angajatilor de locurile in care traiesc, la riscuri semnificative si ore bune pierdute pe sosele prin daily commuting, weekly commuting (putini au ales sa se reloce repetat impreuna cu familiile).

Puteti intui cum arata Indicele de Satisfactie al Angajatilor in aceasta organizatie…

mobilitate-angajati

Si daca asta se intampla astazi, ce se va intampla maine?

Internetul, Aplicatiile in retea, Mobile Collaboration-Anywhere on Any Device si Stocarea Cloud ofera solutii ingenioase. Renuntati la mobilitate extrema a Angajatilor si mizati pe mobilitatea bytes-ilor care ajung mult mai rapid la destinatie! Evitati agitatia browniana de pe soselele stricate si mutati-o in retelele de Internet!

cloudAveti mai multe sedii raspandite in toata tara? Perfect!
Nu mai organizati departamentele la nivelul cladirilor! Organizati-le la nivelul Norului Cloud.

Pastrati cladirile, redecorati-le, creati spatii atractive de lucru cu conectare wireless si inchiriati-le Angajatilor pe baza de Request saptamanal, indiferent de Departamentul / Zona din care provin – nu uitati sa le cereti Centrul de cost al departamentului pentru alocarea cheltuielii de “cazare”!

Dezvoltati infrastructura IT a organizatiei si oferiti-le Angajatilor Libertatea inchirierii unui spatiu de lucru in orice sediu (inclusiv in sediul cel mai apropiat de casa) pentru a se conecta prin Net la Departamentul Zonei de care apartin.
In acest mod creati la nivelul cladirilor un Mix valoros de angajati din departamente si Zone diferite.
Un Mix valoros si motivat.

Intocmiti Fise de post cu responsabilitati si diagrame de relatii clare, definiti drepturi de acces la aplicatii software / share-drive-uri / solutii self-service / platforme de comunicare securizate gen Link, Jabber, etc.

Inlocuiti deplasarile cu videoconferinte, consolidati anual relatiile intre membrii echipelor raspanditi intre diferitele cladiri, prin team building-uri. Externalizati serviciile pe care altii le fac mai profesionist si mai ieftin.

Imposibil? Nu cred.

Viitorul nu are rabdare cu organizatiile care impun Angajatilor mobilitatea extrema. Locurile pe Podium vor apartine companiilor care vor mixa inteligent Mobilitatea Angajatilor cu Mobilitatea Bytes-ilor.