Articole, Resurse Umane

Cultura organizationala (2)

Cel mai de pret cadou pe care il poate face un Angajat, il reprezinta acordarea Prezumtiei de Nevinovatie Actiunilor si Faptelor companiei in care lucreaza. Increderea neconditionata in Buna Intentie.

Echilibrul dureaza cat timp Efectele Actiunilor si Faptelor companiei sunt benefice ambelor parti. Cat timp intre Intentia Declarata si Efecte, nu se intercaleaza Scopul Ascuns.

Prezumtia de Nevinovatie este foarte volatila si, de aceea, foarte pretioasa. Odata disparuta, ea se transforma in Necredinta-in-Buna-Intentie. In Suspiciune. Si Suspiciunea devine nociva ambelor parti.


Modul in care o companie intelege sa se comporte cu comunitatea interna, se reflecta in Cultura ei organizationala. Functie de acest criteriu, exista Culturi organizationale Stimulatoare si Culturi organizationale de Tip-Primitiv.


O modalitate simpla de a determina tipul Culturii organizationale din acest punct de vedere, consta in identificarea atitudinii companiei fata de Seniorii ei.
Incercati urmatorul exercitiu: luati Seniorii organizatiei existenti la un moment-dat in Trecutul Apropiat (2-3 ani) si verificati Evolutia / Destinul organizational al fiecaruia, la momentul Prezent.


Daca un procent insemnat dintre acestia mai exista in organizatie si si-au pastrat statutul de senior, iar profitul companiei este semnificativ, s-ar putea sa descoperiti o Cultura organizationala Stimulatoare. Daca pe multi dintre ei nu-i mai regasiti pe statele de plata ale organizatiei sau ii regasiti pe niste trasee descendente, s-ar putea sa aveti de-a face cu o Cultura organizationala de-Tip-Primitiv. Analiza cauzelor va va lamuri ce se intampla in organizatie.


Incercati si vedeti ce iese. Apoi, daca simtiti nevoia, dati un feedback. Ce ati descoperit? Va mira rezultatul?