Articole, Resurse Umane

De unde poate incepe Motivarea?

Succesul unei organizatii depinde de modul in care reuseste sa-si motiveze angajatii. Nu exista organizatie si nivel din organizatie pentru care sa nu se aplice aceasta regula.

De unde poate incepe de fapt Motivarea? Ce sta la baza ei? Ce conditii minime trebuiesc asigurate angajatilor pentru a putea incepe procesul de motivare? Pentru ce muncim?


Iata mai jos cateva ganduri pornind de la paralela intre Motivare si Inaintarea unui vas cu panze care are nevoie de apa pentru a pluti si abia apoi de vant pentru a-i umfla panzele.


Exista multe motive „inalte’ pentru care muncim. Dar la baza, motivul primar il reprezinta Banii. Da, pentru ca banii platesc facturile, asigura nevoile primare si siguranta fara de care nimeni nu-si poate tine gandul la job. Atata timp cat mintea angajatului sta la dramuirea unui venit care nu-i ajunge sa traiasca de pe o zi pe alta, nu are cum sa fie cu inima si mintea la sarcinile pe care le are de indeplinit.

Instrumentele motivationale pot fi folosite doar dupa ce s-a asigurat venitul ce elimina grija si disconfortul nevoilor existentiale primare. Companiile trebuie sa inteleaga ca a plati salariatul corect este un lucru benefic pentru ele, si ca pot vorbi de motivare doar dupa ce au asigurat venitul minim decent.


Pentru a intelege mai bine, va propun o scurta incursiune in piramida lui Maslow care are la baza nevoile primare instinctuale cele mai puternice, si catre varf nevoile mai slabe specifice individului. De retinut ca nevoile aflate la baza piramidei trebuiesc satisfacute inaintea celor aflate la varful ei – nu poti satisface nivelurile 4-5 fara a fi satisfacut nivelurile 1-3.Atat pentru azi. Va doresc sa va fie bine cu voi si cu cei pe care-i aveti alaturi in MarelePrezentContinuu. Pe curand.