Articole, Resurse Umane

Harti de Competenta, HC

LAST UPDATE: 25.03.2021

Pentru a fi de succes, o organizatie trebuie sa-si defineasca Orizontul, sa creada-n el, sa-si motiveze angajatii, si impreuna cu cei mai buni, sa deseneze hartile pentru a nu rataci drumul.

Da, am spus bine: Hartile! Pe baza lor, Omuletii isi gasesc directia, sensul dezvoltarii si miscarii in cadrul companiei, isi stabileste Pozitia de Start si Drumul catre Competenta … vorbesc acum despre Hartile de Competenta!

HC descriu in mod detaliat Competentele pe care angajatii trebuie sa le detina pentru a ocupa si performa cu succes pe o anumita pozitie, intr-un anumit domeniu/segment de activitate din organizatie.

HC difera de la o organizatie la alta dar, indiferent de forma, includ ca Dimensiuni: Competente Tehnice si Competente Cheie (regasite si sub denumirile de Competente de Comportament Organizational sau Abilitati Soft).

Nivelul Cunostintelor se defineste pentru fiecare Nivel de Cariera si Treapta a Scalei Asociata Competentei.

Pe baza HC, angajatul isi autoevalueaza nivelul de cunostinte si abilitati, este evaluat de manager si, impreuna, convin Deficitul de Competente existent, Planul de Dezvoltare si Masurile / Metodele de Dezvoltare.
Cam astia-s pasii catre Succes. Catre Competenta.

HC constituie input pentru Fisa Postului si procesul de Evaluare a Performantelor Angajatilor.

Linkuri utile :
http://www.petroskills.com/page.aspx?id=competencyMaps
Harta de Competente HR – Autoevaluare