Articole, Resurse Umane

Competenta

Animat de punerea in practica a unei idei, am intalnit cativa oameni din mediul universitar in incercarea de a alcatui o harta de competente si abilitati „programate” de minister pentru studentii facultatilor tehnice.

Ma interesa suprapunerea competentelor privite din punctul de vedere al Ministerului Invatamantului peste competentele definite la nivelul organizatiilor, pentru a identifica modul de armonizare si implicit de crestere a sanselor de integrare rapida a absolventilor in companii.


Desi a existat multa bunavointa din partea ambelor parti, concluzia a fost ca inca nu avem ce suprapune.


Regulile pe piata fortei de munca sunt in continua schimbare. In mod cert, Trecutul a fost legat de Competenta tehnica. Dar, la fel de cert, Prezentul si Viitorul sunt legate de Competenta privita ca Interactiune intre Competenta Tehnica, Competentele Soft si Experienta – din sinergia lor rezultand Competenta Individuala. , „Miezul’ competentei il confera Competentele Soft care pun in valoare Competenta tehnica si Experienta.


Intr-o Realitate in care produsele sunt din ce in ce mai apropiate calitativ, diferenta nu o mai face calitatea ci Increderea, diversitatea serviciilor ce insotesc produsul si Intangibilitatea inglobata in produs. Ori, Increderea si Intangibilitatea sunt strans legate de acest „miez”.


Mai jos, imaginea Competentei ca amestec de elemente.


<