Corneliu Sofronie

Incertitudini

SALVATI SUFLETELE NOASTRE!

Incertitudinea este o conditie de existenta pentru omul contemporan. Lumea de astazi este un proces, ea nu este, ea tocmai se intampla, spunea presedintele american George W Bush.

Schimbati subiectul propoziţiei. De pildă: organizatiile de astazi sunt un proces, ele nu sunt, ele tocmai se intampla. Sau: familia moderna este un proces, ea nu este, ea tocmai se intampla. Individul contemporan, el însuşi este un proces, el nu este, el tocmai se intampla. Timpul social al omului cazut din timp (Emil Cioran) ne arunca în haos şi, de multe ori, pe culmile disperarii.

Ce poate sa spuna un psiholog al zilelor noastre pentru care fiecare situatie este o cutie a Pandorei? Subiecti, pacienti toti par sa strige, sa urle, sfasiindu-si imaginare vesminte: S.O.S! Salvati Sufletele Noastre. Salvati-le de incertitudine si de haos! Salvati-ne mintea de intunericul-lumina si de lumina-intuneric!

Iata revelatia! Psihologul constientizeaza din ce în ce mai mult ca obiectul sau de activitate, indiferent daca aceasta activitate se refera la individ sau la organizaţie, este incertitudinea. Este jocul de-a rasu’ – plansu’! Omul contemporan este in acelasi timp un dr. Jekyll si un mr. Hyde. In acelasi om fac casa buna Maretia cu Nimicnicia, Clipa cu Eternitatea. Viata cu Moartea. Sanatatea cu Boala. Adevarul cu Minciuna. Cine invinge?

Psihologul stie! El este singurul care stie, caci doar el stie cum sa aseze lumina in gand si floarea alba de cires in suflet.

Suntem psihologi ai incertitudinilor. Noi plecam de la premisa ca omul este incert în fata clipei urmatoare, in fata pasului urmator. În fata colegului sau a superiorului. În fata partenerului de viata. Este incert, in orice clipa, in fata sarcinii de munca. Si-l invatam sa-si accepte Nelinistile ca pe un Dat al vietii. Asa este viata si nu altfel. Si-l mai invatam ceva. Ca orice Neliniste este o sursa de Speranta si de Progres. Il ridicam, cu alte cuvinte, la inaltimea lui Descartes: Dubito ergo cogito, cogito ergo sum! Caci: sfidand savante atitudini / si complezente randuieli / din indoieli cresc certitudini / din certitudini indoieli!


MULTI VA VOR BINELE, NU VI-L LASATI LUAT!

Timpurile moderne sunt un triumf continuu al irationalului, scrie Cesare Bonacosa, cunoscut psiholog si psihiatru italian.

Particularizand la individ, Mintzberg observa si el: individul organizational se comporta mai degraba irational decat rational.

Venind dinspre negru, lumea se duce spre tragica culoare, pe apa ca un bivol de acelasi fel, ignorand caii albi din visurile regretatului Suveran Pontif Ioan Paul al II-lea! In fiecare zi mergem sa murim putin, cum spune Poetul, dar parca niciodata nu am simtit acest lucru cu forta perspectivei.

In fiecare zi se intampla lucruri ciudate. In familie ori in organizatie. Ori, undeva, departe, in spatiul social. Accidente, incidente, crime, violuri, sinucideri. Sunt, insa, psihologi care, pe acest mars funebru, danseaza ca la nunta. In fond, e doar o diferenta de ritm. Dar ritmul este insasi esenta vietii. In timp ce familiile indoliate isi conduc mortii la groapa, acesti psihologi isi tropaie, intr-o suspecta beatitudine, fericirea de a fi cal, pe micile ecrane, in pagini de ziare, pe internet. Ei traiesc intr-o alta lume. O lume in care nu s-a intamplat nimic, in care totul este perfect, o lume in care si pentru care ei ofera, senini, certitudini. Numai certitudini. Este exclusa alta varianta.


Stiti pe cine angajati? intreaba, ironic si insinuant totodata dumnealor, caci dupa parerea lor, acela nu-i psiholog care nu e arogant si, mai ales, Atoatestiutor, concurandu-l pe insusi Dumnezeu si trimitandu-l in pensie! Noi nu credem ca stiti, par a va spune ei, adica angajatii unor firme specializate in recrutare si selectie de personal etc., de aceea e necesar sa ne consultati.


Pentru noi, spun ei, lumea, viata nu are secrete. Secrete are Polichinelle, ori filozofii pentru care secrete ascunde chiar si o piatra. Piatra filozofala. Va oferim cel mai sigur instrument de predictie si de anticipare a comportamentului uman, spun ei. In chestionarele noastre, subiectii nu pot disimula. Care criminali? Care violatori? Despre ce fel de accidente vorbiti? Cu instrumentul nostru criminalii vor deveni doar amintiri urate. Violatorii? Vor fi adeptii lui Onan, dar nu vor mai atenta la onoarea-pudoarea sarmanelor femei batrane. Accidente? Incidente? Vor fi cuvinte care vor disparea din dictionare. Ineficienta? Ha! Ce vorba-i asta?


Tot felul de domnisori si domnisoare, domni si doamne, de nationalitate romglezi, masteri de masteri in stiinte de stiinte, scoliti in spiritul timpurilor moderne (dar, din pacate, nu si la nivelul stiintei actuale), in care nu trebuie sa fii cel mai bun, ci trebuie sa fii cel mai rapid, promit marea cu sarea, oferind drept garantie luna de pe cer, la care urla ca lupoaicele in calduri, cuprinse de febra isteriei! Daca cercetezi cu atentie ce fac si cum fac, cum considera ei ca ofera numai oameni potriviti la locuri potrivite, cum scapa ei societatea de criminali, de violatori si de corupti, constati ca, in esenta, sunt, intr-adevar, noutati, dar noutati pentru anii 50 ai secolului trecut, astfel ca te trec fiori de gheata; traiesti cu sentimentul ciudat ca ne-am intors in timp, ca peste o clipa, peste doua vei zari un Kalasnikov, vreun tanc rusesc dand navala peste tine, ori vreun batranel senil strigand Stalin si poporul rus libertate ne-au adus! Ei, desigur, palaria e noua, marca americana, dar Maria? Cum este Maria?


Anii 50 au insemnat un anumit nivel de dezvoltare a stiintei. Aceste instrumente pe care domnii psihologi ori pur si simplu specialisti in resurse umane, angajati ai unor firme de specialitate, ni le propun, sunt create in spiritul acelei stiinte (behaviorismul, pozitivismul materialist degenerat in materialism vulgar), invocand ca argument stiintific pentru orice rezultat statistica, etaloanele standard, masuratoarea pozitivista numite mai smecher benchmaking.


O stiinta de multisor depasita, doar ca domnii psihologii inca nu au aflat despre teoriile morfogenetice, despre teoria catastrofelor, teoria fractalilor, teoria atractorilor stranii. Inca nu au aflat despre caracterul dinamic al psihicului uman, ca si despre relatia dinamica dintre individ si mediu. Inca nu au aflat despre prea multe lucruri, stiind, probabil, ca ignoranta este o conditie a fericirii. Nu au aflat nici macar faptul ca psihologia nu a fost, nu este si nici nu va fi creata vreodata de psihologi, ci de medici, filozofi, biologi, lingvisti, matematicieni etc. Iar rezultatele obtinute cu ajutorul instrumentelor utilizate de ei sunt pe masura. In urma lor criminalii, violatorii, atentatorii, sinucigasii, incompetentii continua sa ramana, ca o piatra de moara atarnata de prea nefericitul destin al Speciei umane…


Cititi cu atentie toate ofertele. Multi va vor binele! Nu vi-l lasati luat!