Articole, Resurse Umane

Datoria Externa a Romaniei

Datoria Externa a Romaniei a explodat, atingand 168.81 Miliarde Euro in DEC. 2023.
Iata cateva cifre cheie:

1. In anul 2023, Datoria Externa a tarii a crescut cu +24.93 Miliarde Euro. Fara cuvinte!;
2 In Deficitul bugetar 2023 de 89.9 Miliarde Lei al Romaniei, 30.62 Miliarde Lei reprezinta Dobanzi aferente Datoriei Externe vezi Raportului MF privind Executia Bugetului General Consolidat la 31.12.2023
3. In perioada NOV.2019 – IUN. 2023 (44 de luni), PNL a crescut Datoria Externa a tarii cu +48.56 Miliarde Euro;
4. In perioada IUL. – DEC. 2023 (6 luni), PSD a crescut Datoria Externa a tarii cu +12.03 Miliarde Euro;

Problema nu este indatorarea in sine, ci cheltuirea iresponsabila a banilor in alte scopuri decat cel al investitiilor care pot genera Dezvoltare si Venituri pentru achitarea Datoriei.

__________
LAST UPDATE: 13.02.2024

Neraspunzand penal si civil pentru indatorarea in alte scopuri decat cel al Investitiilor si neexistand reglementari care sa impuna prim ministrului si ministrului de Finante obtinerea unor aprobari suplimentare pentru contractarea imprumuturilor externe, acestia continua ritmul demential de crestere a Datoriei externe.

In aceste conditii Datoria externa a devenit o problema de securitate nationala, motiv pentru care se impune schimbarea legislatiei care sa regandeasca decidentii imprumuturilor, sa conditioneze accesul la imprumuturi externe doar pentru investitii generatoare de dezvoltare si venituri si sa introduca responsabilitati penale si civile care sa permita recuperarea banilor de la cei vinovati de nerespectarea legii.

Si, in opinia mea, aceste lucruri nu se vor intampla fara o presiune intensa din partea Societatii Civile.

Datoria Externa a Romaniei gireaza Subdezvoltarea

In tarile dezvoltate, politicienii/guvernantii responsabili contracteaza imprumuturi externe doar pentru a dezvolta societatea. Succesul unei societati nu se masoara prin PIB, ci prin capacitatea societatii de a satisface nevoile umane ale cetatenilor sai astfel incat acestia sa-si atinga intregul Potential.

In Romania, din cauza guverantilor corupti si incompetenti, miliardele de euro imprumutate au fost si sunt risipite in consum si in investitii inutile. Nu s-au construit scoli, spitale, autostrazi, nu s-au modernizat, informatizat, automatizat si restructurat Institutiile si Autoritatile Publice de Stat.
In schimb se platesc salarii foarte mari la un numar din ce in ce mai mare de bugetari care ofera servicii din ce in ce mai proaste (salarii mari raportate la cele din privat) si pensii speciale la institutiile de forta platite din Bugetul de Stat (Justitie, MAI, SRI, SPP, SIE, STS, MApN, functionari Parlamentari, Curtea de Conturi, etc).

Aceste lucruri au condus la:
Scaderea continua a Indicelui de Satisfactie (Romania ocupa ultimul loc din UE);
Cresterea continua a Indexului de Perceptie a Coruptiei – cea mai corupta tara din UE la egalitate de scor cu Bulgaria si Ungaria (44 de puncte din 100 posibile), urmate de Croatia (47 puncte), Slovacia (49 de puncte) si Grecia (50 de puncte);
Aparitia categoriilor favorizate

Gasiti mai jos cateva linkuri in sustinerea celor mentionate mai sus:

Saracia si excluziunea in Romania
Cheltuieli cu Pensiile Speciale pentru acoperirea partii Necontributive
Indicele de Progres Social
Indicele de Perceptie a Coruptiei
Evolutia Numarului de Bugetari
Castigul Mediu Brut, Salariul Minin Brut si Salariul Minin Net