Articole, Resurse Umane

Pensii Speciale

1. Categorii de Pensii Speciale

Exista 9 categorii de Pensii Speciale:
7 Pensii de serviciu*) + 2 Indemnizatii pentru limita de varsta.

Pensiile Speciale sunt privilegii discriminatorii si nesustenabile**) acordate unor categorii de personal din cadrul Autoritatii judecatoresti, Parlamentului, MApN, MAI, SRI, SIE, STS, SPP, Curtii de conturi, Corpului Diplomatic si Consular, Aviatiei civile si Administratiei publice locale.

–––––
*) Din cele 7 Pensii de serviciu, 6 sunt gestionate de CNPP, iar Pensiile din MApN/MAI/SRI sunt gestionate de Casele sectoriale de pensii;
**) Iata cateva CIFRE DE IMPACT care demonstreaza Nesustenabilitatea Pensiilor de serviciu. Cifrele se refera doar la cele 6 categorii de Pensii de serviciu gestionate de CNPP, NU si la pensiile de serviciu MApN+MAI+SRI intrucat Casele sectoriale nu publica tranparent statistici lunare.
LAST UPDATE: 25.04.2024

PENTRU MAI MULTE DETALII DESPRE CIFRELE DE IMPACT, ACCESATI:
1. DASHBOARD NUMERIC
2. DASHBOARD PENSIE MEDIE SI COTE DE NECONTRIBUTIVITATE
3. DASHBOARD COSTURI LUNARE NECONTRIBUTIVITATE
4. DASHBOARD COSTURI ANUALE NECONTRIBUTIVITATE

2. De ce sunt Speciale, Discriminatorii si Nesustenabile Pensiile de serviciu?

pensii-speciale

Caracterul special si discriminatoriu al Pensiilor de serviciu consta in faptul ca acestea NU respecta cele 3 conditii obligatorii, impuse tuturor celorlalti salariati la pensionare prin Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si mai nou, prin Legea 360/2023 privind sistemul unitar de pensii publice :

A. Calculul punctajului in functie de intreaga perioada de Contributivitate;
B. Stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani atat pentru barbati cat si pentru femei. Pentru femei stagiul complet creste esalonat conform Anexei 5 din Legea 360/2023 – pg. 32 si atinge 35 de ani in Ianuarie 2030 (in Dec. 2023, data publicarii Legii 360/2023, acesta este de 32 de ani si 4 luni);
C. Varsta standard de pensionare de 65 de ani pentru barbati si tot de 65 de ani pentru femei. La femei, varsta standard crestea esalonat conform Anexei 5 din Legea 263/2010 – pg. 34 si atingea 63 de ani in Ianuarie 2030. Insa, prin noua Lege 360/2023, varsta standard pentru femei a fost crescuta la 65 de ani si reesalonarea cresterii a fost extinsa pana in IAN. 2035 (in Dec. 2023, data publicarii Legii 360/2023, aceasta este de 62 de ani si o luna).

SURSA: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/judecatorul-cristi-danilet-se-pensioneaza-la-varsta-de-48-de-ani
De asemenea, discriminatorii sunt si regulile dezavantajoase de actualizare ale pensiilor din sistemul public comparativ cu cele extra-avantajoase aplicate Pensiilor Speciale!

In timp ce pensiile din sistemul public se actualizeaza anual cu valoarea cea mai mare dintre procentul de crestere al veniturilor din contributiile de asigurari sociale la buget si rata medie anuala a inflatiei din ultimii 2 ani, indicatori definitivi, cunoscuti in ultimii 2 ani anteriori comunicati de INS Legea 360/2023 ,
pensiile procurorilor si judecatorilor se actualizeaza procentual ori de cate ori se majoreaza indemnizatia de incadrare bruta lunara pentru judecatorii sau procurorii in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional. Actualizarea se realizeaza prin aplicarea, asupra cuantumului pensiei, a procentului de majorare a indemnizatiei de incadrare brute lunare pentru judecatorii sau procurorii in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional. Cuantumul net al pensiei de serviciu actualizate nu poate depasi 100% din venitul net, la data actualizarii, al unui judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional Legea 282/2023.

LINKURI DE NAVIGARE

PAGINA 2. Cele 7 categorii de Pensii de serviciu
PAGINA 3. Indemnizatiile pentru Limita de varsta / OUG 57/2019, Instrumentul de Manipulare creat de PSD, mentinut si aplicat cu succes de PNL!
PAGINA 4. Ineptii politice despre Pensiile de serviciu / PNRR, angajamente calcate in picioare
PAGINA 5. Scurta istorie despre eliminarea si (re)legiferarea Pensiilor Speciale