Indicele de Progres Social

LAST UPDATE: 9.11.2021
Polarizarea accentuata a Bogatiei , Intensificarea Exploatarii Umane si scadere drastica a Ponderii Clasei de Mijloc sunt semne clare ca masuratorile traditionale ale Veniturilor si Investitiilor nu mai exprima sub nicio forma Succesul unei Societati.
Succesul trebuie masurat prin capacitatea societatii de a satisface nevoile umane ale cetatenilor sai astfel incat acestia sa-si atinga intregul Potential.

Pornind de la aceasta idee, organizatia Social Progress Imperative (SPI) a definit un Indice de Progres Social care contine 3 Piloni (53 de indicatori sociali si de mediu) pentru cuantificarea vietii oamenilor obisnuiti:

1. Nevoi de baza (Nutritie si ingrijire medicala de baza / Apa si salubritate / Siguranta personala / Locuinta);
2. Fundamentele bunastarii (Acces la cunostintele de baza / Acces la informatie si comunicatii / Calitatea mediului / Sanatate si bunastare);
3. Oportunitati (Libertate personala si de alegere / Drepturi personale / Acces la educatie avansata / Toleranta si incluziune).

Evaluarile se fac anual, includ toate tarile lumii si, functie de Punctajul obtinut, le grupeaza descrescator in 6 categorii (Punctajul maxim posibil = 100 Puncte, Categoria 1 include tarile cu cei mai mari Indici de Progres Social, iar Categoria a 6a, tarile cu cei mai mici Indici de Progres Social).

Gasiti mai jos:
A. Graficul interactiv de pozitionare a Romaniei intre celelalte tari ale UE (construit de www.rauflorin.ro pentru anii 2019 – 2021 pe baza datelor SPI);
B. Detalierea Punctajului Romaniei obtinut in anul 2021;
C. Detalierea Punctajului Romaniei obtinut in anul 2020;
D. Sinteza Punctajului pentru cele 168 de tari incluse in analiza Indicelui de Progres Social 2021;
E. Linkul catre Harta Interactiva SPI a celor 168 de tari evaluate in 2021;

A. GRAFICUL INTERACTIV DE POZITIONARE A ROMANIEI INTRE CELELALTE TARI ALE UE PENTRU PERIOADA 2019-2021

Dupa cum puteti observa din graficul de mai sus, Romania ocupa ULTIMA pozitie intre tarile UE.

B. DETALIEREA PUNCTAJULUI ROMANIEI OBTINUT IN ANUL 2021

SURSA INFO: https://www.socialprogress.org/?code=ROU&tab=2

Cele mai slabe rezultate inregistrate privesc Speranta de viata, Accesul la Servicii de Sanatate de calitate, Accesul la conditii decente de igiena, Mortalitatea infantila, Decesele premature datorate bolilor netransmisibile, Poluarea aerului cauzatoare de probleme de sanatate, Accesul la Cunostinte de baza, Inscrierea in ciclul primar de invatamant, Accesul egal la educatie de calitate, Toleranta si incluziunea sociala.

Aceste rezultate rusinoase sunt datorate clasei politice incompetente si corupte dar, in egala masura si Lipsei de Reactie a Societatii Civile care este incapabila sa-si apere drepturile si sa sanctioneze derapajele guvernantilor.

Fiti incurajat sa parcurgeti Rezultatele acestui studiu, ca sa intelegeti ca numai luand pozitie impotriva Incompetentei, Coruptiei si Ipocriziei celor alesi sa ne conduca, putem schimba ceva in tara asta.

C. DETALIEREA PUNCTAJULUI ROMANIEI OBTINUT IN ANUL 2020

SURSA INFO: https://www.socialprogress.org/?tab=2&code=ROU

D. SINTEZA PUNCTAJULUI PENTRU CELE 168 DE TARI INCLUSE IN ANALIZA INDICELUI DE PROGRES SOCIAL 2021

SURSA INFO: https://www.socialprogress.org/index/global/results


E. Linkul catre Harta Interactiva SPI a celor 168 de tari evaluate in 2021