Articole, Resurse Umane

Ghid de Interviu pentru intervievatori

LAST UPDATE: 15.04.2019
Desi se spune ca la Politica, Fotbal si Resurse Umane se pricepe toata lumea, in 25 de ani de practica si teorie am inteles ca lucrurile nu stau chiar asa… si despre politica si fotbal nu ma pronunt…

Acest Ghid a aparut urmare pataniei redata in comentariu. Atunci mi-am zis ca un ghid pentru responsabilii de recrutare dintr-o companie ( HR si line-manageri) ar fi util si ar reduce recrutarea dupa ureche care nu e benefica nici candidatului, nici organizatiei.

Interviul este un eveniment ce trebuie pregatit in detaliu, atat de candidat cat si de intervievatori.

Desi nu face parte din Interviul propriu-zis, pregatirea interviului de catre intervievatori este esentiala. Ea presupune trasarea profilului DEFINIT pentru Competentele cheie ale organizatiei, stabilirea intrebarilor cu situatii pecifice pentru evaluarea competentei tehnice si abilitatilor soft, definirea rolului fiecarui intervievator, etapelor interviului si duratelor / etapa, si nu in ultimul rand, Analiza atenta a CV-urilor si scrisorior de intentie trimise de candidati prin prisma cerintelor postului: Competenta tehnica, Experienta, Competente cheie, Personalitate.


Nu de putine ori intervievatorii habar n-au cu cine vorbesc, desi oamenii din fata lor au trimis CV-urile si scrisorile de intentie in speranta ca vor fi atent studiate. Asta denota lipsa de profesionalism si de respect.


Dar haideti mai bine sa trecem la amestecul de cuvinte si imagini:


PROMO

CURS ONLINE DE EVALUARE A PERFORMANTEI ANGAJATILOR

Harta Interactiva de mai jos explica trainingul, ofera acces la Module/Aplicatii/Teste si permite comunicarea cu trainerul prin e-mail.
Incepeti cu un clic!. Daca aveti nevoie de suport pe parcurs, utilizati butonul magic de e-mail incorporat. Succes!

(#) Pentru iPad/iPhone utilizati browserul Safari. Pentru PC-uri/device-uri Android, utilizati Google Chrome.
(#) O conexiune lenta de internet presupune cateva secunde de asteptare pentru incarcarea interfetei.

…continuare articol…

Intrucat interviul trebuie privit atat din perspectiva Intervievatorului cat si din cea a Candidatului, voi continua mai jos cu un mini-ghid pentru Candidati.

Sunteti un tanar absolvent plin de idei? Ocupati o pozitie ce nu va mai ofera provocarea si satisfactia de care aveti nevoie si doriti o schimbare? V-ati pierdut locul de munca? Cautati un job si trebuie sa participati la un interviu? Daca da, va aflati in fata Pasului Inainte. Pasul Inainte, aflat in afara zonei de confort, streseaza dar in acelasi timp dezvolta, conduce spre fructul dorit, va lasa sa-l culegeti si sa va bucurati de el.

Merita sa-l faceti. Haideti sa vedem cum:


INAITE DE TOATE, AUTO-CUNOASTETI-VA!

1. identificati-va punctele tari: talentele, competentele tehnice, abilitatile soft. Descoperiti ce puteti face cu placere, continuu, fara sa obositi. Descoperiti soselele de mare viteza din mintea Dvs. si ignorati drumurile de rang inferior;
2. identificati ce anume va motiveaza: banii, dorinta de recunoastere, dorinta de a va simti util, de a insemna ceva pentru ceilalti, dorinta de implinire profesionala, pasiunea de a realiza ceva, placerea de a interactiona, etc;
3. stabiliti cu exactitate unde vreti sa ajungeti ca sa stiti pe unde o luati;
4. scrieti valorile in care credeti si obiectivele Dvs. pe termen lung pentru care sunteti dispus sa investiti talent, efort si pasiune.