Articole, Resurse Umane

Ghid de Interviu

ghid de interviuInterviul este un Eveniment care trebuie pregatit in detaliu, atat de catre Candidat cat si de catre Intervievatori.

De aceea, acest Ghid de Interviu abordeaza Interviul din ambele perspective.

_____________________
© imagine: Alma Simon
Last update: 12.05.2022

1. Ghid de Interviu pentru Intervievatori

Desi nu face parte din Interviul propriu-zis, Pregatirea Interviului de catre intervievatori este esentiala.
Ea presupune trasarea Profilului DEFINIT* pentru Competentele cheie ale organizatiei, stabilirea intrebarilor cu situatii pecifice pentru evaluarea competentei tehnice si abilitatilor soft, definirea rolului fiecarui intervievator, etapelor interviului si duratelor / etapa si, nu in ultimul rand, Analiza atenta a CV-urilor si scrisorior de intentie trimise de candidati prin prisma cerintelor postului: Competenta tehnica, Experienta, Competente cheie, Personalitate.

_____________________
* Pentru detalii consultati Formularul de Interviu prezentat mai jos

Nu de putine ori intervievatorii habar n-au cu cine vorbesc, desi oamenii din fata lor au trimis CV-urile si scrisorile de intentie in speranta ca vor fi atent studiate. Asta denota lipsa de profesionalism si de Respect.

Dar haideti mai bine sa trecem la amestecul de cuvinte si imagini:

2. Formularul de Interviu

Sigur ca firma la care lucrati are propriul Formular de Interviu, dar va propun ceva mai nonconformist, cu scopul declarat de a transforma Interviul intr-un eveniment, atat pentru Candidat cat si pentru intervievatorii tehnici si HR.
Poate o sa spuneti “ Uite ce culori aiurea a ales Florin! Cum sa le propun managerilor asa ceva ? Or sa spuna ca noi, astia de la HR suntem dusi cu capul!” . S-ar putea sa aveti dreptate. Dar culorile si continutul formularului pot genera o schimbare in abordarea Interviului.

Si-apoi daca noi, cei de la HR nu suntem un pic dusi cu capul, ce Dumnezeu mai cautam acolo?!

Mai jos, Formularul de Interviu pe care vi-l propun.
Va spun atat: definiti profilul pozitiei vacante impreuna cu managerii din firma in care lucrati, pentru a obtine Sablonul prin care sa priviti candidatii. Suprapuneti cele doua imagini: Evaluat / Definit.
Asa deveniti impartiali, eliminati subiectivismul si va oferiti sansa de a descoperi si aduce in companie cei mai buni candidati.


Intrucat Interviul trebuie privit atat din perspectiva Intervievatorului cat si din cea a Candidatului, continuam cu Ghidul pentru Candidati.

3. Ghid de Interviu pentru Candidati

Sunteti un tanar absolvent plin de idei? Ocupati o pozitie ce nu va mai ofera provocarea si satisfactia de care aveti nevoie si doriti o schimbare? V-ati pierdut locul de munca? Cautati un job si trebuie sa participati la un interviu? Daca da, va aflati in fata Pasului Inainte. Pasul Inainte, aflat in afara zonei de confort, streseaza dar in acelasi timp dezvolta, conduce spre fructul dorit, va lasa sa-l culegeti si sa va bucurati de el.

Merita sa-l faceti. Haideti sa vedem cum:

3.1 Inainte toate, auto-cunoasteti-va!

1. identificati-va punctele tari: talentele, competentele tehnice, abilitatile soft. Descoperiti ce puteti face cu placere, continuu, fara sa obositi. Descoperiti soselele de mare viteza din mintea Dvs. si ignorati drumurile de rang inferior;
2. identificati ce anume va motiveaza: banii, dorinta de recunoastere, dorinta de a va simti util, de a insemna ceva pentru ceilalti, dorinta de implinire profesionala, pasiunea de a realiza ceva, placerea de a interactiona, etc;
3. stabiliti cu exactitate unde vreti sa ajungeti ca sa stiti pe unde o luati;
4. scrieti valorile in care credeti si obiectivele Dvs. pe termen lung pentru care sunteti dispus sa investiti talent, efort si pasiune.

3.2 Cum selectati pozitia/compania?

3.3 Ce faceti INAINTE de Interviu?

3.4 Ce se evalueaza prin Formularul de Interviu?

3.5 Ce faceti IN TIMPUL Interviului?

3.6 Ce faceti DUPA Interviu?

4. Interviu intre „profesionisti”

Daca ati avut rabdare si ati ajuns pana aici, meritati un bonus!
Iata cum decurge un Inteviu intre 2 „profesionisti”!

5. Linkuri utile

Doriti o schimbare de job dar nu ati reusit inca?
Pregatiti-va cu Testele noastre de Selectie oferite gratuit (click!)
Iata cateva shortcut-uri care de asemenea va pot ajuta:
FIRME DE RECRUTARE /// MUNCA IN DOMENIUL MARITIM /// COR 2022 /// PRESTATORUL CASNIC /// RNCIS – Registrul National al Calificarilor din Invatamanul Superior /// RNCP – Registrul National al Calificarilor Profesionale din Romania /// RNPP – Registrul National al Programelor Postuniversitare /// Lista Standardelor Ocupationale 2022