Oana Constantinescu

Relatia Arta – Spatiu Public

A existat, si inca se mentine, o intelegere mediocra a modului in care se realizeaza ambientarea unui spatiu – ma refer la interventia obiectului de arta in spatiul public.
Poti constata asta atat in Bucuresti , cat si in alte orase ale tarii. Intalnesti zilnic, lucrari de arta amplasate haotic. In banci, sedii de firme, spatii publice vechi sau recent construite, gasesti adesea copii dupa lucrari celebre, obiecte decorative rupte de context, interventii pseudo-artistice care depersonalizeaza arhitectura reusita adesea ca volumetrie si textura.
Stim ca pentru Cultura sunt putini bani, ca cei ce manipuleaza acesti bani ii folosesc adesea dupa bunul plac dictat de interese personale si obligatii clientelare, ca nu exista o colaborare reala cu specialistii din domeniu.
Desi cunoastem toate astea, pasii facuti pentru schimbare sunt mici, aproape invizibili. Ma uimeste lipsa de interes a mass-media in popularizarea actiunilor ce vizeaza interventiile de arta in spatiul urban, facute in mod profesionist.


Pentru acest prim articol, va propun o procesare computerizata „Mechanics” si o fresca de 6*2 m – „Puppet Show”- realizata de mine intr-o gradinita din Otopeni (imagine de ansamblu urmata de detalii). Sper sa va placa. Astept feedbackul vostru. Multumesc.