Invitati, Oana Constantinescu

Moon & sun

Ce poate infrumuseta mai mult gradina sau curtea dumneavoastra decat un iaz frumos amenajat in care sa inoate elegant, viu-coloratii pesti Koi?

Din familia Cyprinide fac parte doua specii de pesti ornamentali: crapul koi si carasul auriu. Este originar din tinuturile cuprinse intre Asia de Est, lacul Aral, Marea Caspica si Marea Neagra. Crapii Koi sunt de fapt pesti selectionati din timpuri stravechi in China si Japonia, in timpul unor dinastii puternice si iubitoare de frumos, care au dorit sa detina in bazinele fantanilor arteziene de la palate „pesti jucausi si cat mai viu colorati”. In Japonia, cresterea acestei specii a devenit o indeletnicire a persoanelor amatoare pentru aceasta activitate.

In limba japoneza, „Koi” semnifica dragoste, afectiune, astfel incat acest peste este considerat simbolul prieteniei, iar in celelalte tari ale Extremului Orient si a bunatatii.

Nishikigoi sau pestii Koi au o istorie desul de interesanta si plina de legende.

Pe mine intodeauna m-a fascinat coloritul si frumusetea acestor vietati. Sper sa va faca placere sa priviti aceasta pictura.