Articole, Resurse Umane

Noi si convingerile noastre

Noi si convingerile noastre.
Va propun sa zabovim o clipa asupra convingerilor noastre privite prin matricea Eu/Tu – OK/Ne-OK.

__________________
LAST UPDATE: 10.02.2023

Combinand cele patru elemente obtinem propozitiile de convingeri individuale care ne calauzesc in viata. Cu ajutorul lor intelegem de ce viata suna simplu sau complicat, de ce fericirea este posibila sau totul devine negru, fara speranta. Percepem mai simplu diferenta print / broscoi, printesa / ratusca urata. Ne descoperim mai bine, putand decide daca vrem sa schimbam ceva sau nu.

Cheia schimbarii sta ascunsa in noi, in modul in care filtram Realitatea prin Filtrul Personal. Desi privim aceleasi lucruri, le intelegem diferit.

Noi si convingerile noastre. Matricea Convingerilor Individuale

De mici ne formam convingeri cu privire la noi si la cei din jurul nostru.
Exprimate in propozitii, convingerile noastre suna astfel:


Eu Ok EU ne-Ok
Convingerea Mea despre Mine
    Eu Ok, Tu Ok Eu ne-Ok, Tu Ok
Tu OK Convingerea Mea despre Ceilalti Propozitia reflecta o convingere sanatoasa, potrivita pentru o viata decenta traita in postura de print/printesa autentici care se respecta pe ei si pe cei dn jurul lor.

  "Lumea este buna si am sa o fac si mai buna prin contributia mea si a celor din jurul meu."

Evident, cei ce gandesc asa cunosc si momente in care se simt broscoi / ratuste urate, dar trec peste ele si revin la convingerile adanc intiparite.
Propozitia reflecta o convingere depresiva a celor ce traiesc cu ajutorul favorurilor si savureaza acest lucru in mod razbunator, gasind satisfatie in a-l face pe celalalt sa plateasca cat mai mult cu putinta pentru statulul lui "Ok".

Sunt ratatii, amatori de riscuri inutile, cei care se descotorosesc de ei insisi izolandu-se de ceilalti pentru a-si plange de mila spunand mereu "O, daca..." sau "Ar fi trebuit sa..."
  Eu Ok, Tu ne-Ok Eu ne-Ok, Tu ne-Ok
Tu ne-Ok Exprima convingerea datului la o parte, fiind specifica mediocrilor care se cred printi/printese dar vad numai broscoi/ratuste urate in jurul lor.

Jocul lor preferat este "Gaseste Defectul celor ne-Ok!"

Sunt bagaretii care se considera raspunzatori sa-i ajute cu forta pe ceilalti "ne-Ok" din jurul lor in lucruri in care ei insisi nu accepta ajutor.
Sunt dispretuitorii care nu dau doi bani pe cei din jur, arogantii, cei gata permanent de cruciade si de razboaie impotriva celorlalti.
Pozita reflecta convingerea schizofrenica a inutilitatii

"Am sa dau naibii viata asta pentru ca traiesc intr-o lume de doi bani, in care nici eu nici ceilalti nu suntem buni de nimic.
Prietenii mei nu sunt cu mult mai buni decat dusmanii mei.
Nu pot schimba nimic, asa ca mai bine imi fac felul!"

In ce cadrane va regasiti?

Dumneavoastra in care dintre cele 4 cadrane va regasiti?
Doriti sa intelegeti mai bine ce puteti schimba la dvs?
Daca da, va recomand sa-l cititi pe Eric Berne.

Mai multe despre Comunicare doar pentru cei Curiosi

Comunicare si intelegere
Comunica, ascultand!
Test de Ascultare activa
Desi pare simpla, Ascultarea activa este greu de obtinut.
Fiti incurajat sa descoperiti aspectele presupuse de o Ascultare activa si sa identificati din rezultatele Testului, Comportamentele la care trebuie sa mai lucrati.


Primirea fedback-ului negativ
Dreptul la Asertivitate

Sectiune Promo.
Cum arata Jobul Perfect pentru dvs.?

Inainte de a vedea cum arata Jobul Perfect pentru dvs., evaluati cu ACEST TEST ( clic!) in ce masura sunteti multumit(a) de Actualul Job.
Ok, acum ca stiti cum stau lucrurile, folositi ACEST LINK ( clic!) pentru a accesa Tool-ul nostru de Orientare in cariera.

Iata cateva shortcut-uri utile daca va cautati un Job:

FIRME DE RECRUTARE /// COR 2023 /// RNCIS – Registrul National al Calificarilor din Invatamanul Superior /// RNCP – Registrul National al Calificarilor Profesionale din Romania /// RNPP – Registrul National al Programelor Postuniversitare /// Lista Standardelor Ocupationale 2023

Va doresc sa va fie bine cu dvs. si cu cei pe care-i aveti alaturi in MarelePrezentContinuu.