Legislatie, Resurse Umane

Ordonanta 9/2019, sau cum sa incurajezi Incompetenta prin Spor

EVOLUTIE_SALARIIIn MOR 668/9.08.2019 a fost publicata
Ordonanta 9/2019 pentru modificarea și completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative in domeniul sanatatii, a unor reglementari cu privire la programe guvernamentale nationale și cu privire la masuri fiscal-bugetare.

Articolul XIV al Ordonantei reglementeaza acordarea unui spor de 15% pentru conditii Vatamatoare (?!) personalului din aparatul propriu al Ministerului Finantelor Publice si al institutiilor din subordine.

Declaratia impertinenta a dlui. ministru de finante Teodorovici privind acordarea acestui spor, suna asa:

„Mi s-a parut un act corect, pana cand se va legifera si se va decide eventual anularea acestui spor. E bine, si corect, si moral fata de colegii mei de la Finante si ANAF sa primeasca acest spor. Totusi, sa nu uitam ca ANAF-ul si Ministerul Finantelor duc greul acestei economii, de la ei se asteapta si incasari mai mari fata de planificat, pe ei vor fi ochii atintiti pentru a-si face planul, asa ca este corect sa avem o astfel de abordare.”

In opinia dansului, daca lucrezi in Ministerul de Finante/ANAF si iti indeplinesti responsabilitatile pentru care esti platit, duci Greul Economiei si meriti suplimentar un spor de conditii Vatamatoare acordat in dispretul legii si fara certificarea conditiilor de catre un Laborator acreditat de toxicologie.

Acest mod primitiv de gandire concretizat intr-un Abuz de Putere reflecta Incompetenta, Necunoasterea si Incalcarea Legii, Dispret fata de ceilalti Angajati din Romania, Discriminare, Abordare clientelara, Incercarea de ascundere a Excedentului de personal si Lipsa de Performanta si Raspundere.

Daca ar fi avut experienta unei multinationale, dl. ministru nu numai ca nu ar fi acordat ilegal acest spor ci ar fi stiut:

 • sa informatizeze sistemul / sa investeasca in dezvoltarea Competentelor Tehnice / Abilitatilor Soft ale Angajatilor;
 • sa defineasca obiectivele strategice ale MFP / institutiilor subordonate si Actiunile de punere in practica;
 • sa regandeasca structurile ministerului / institutiilor subordonate prin prisma obiectivelor strategice;
 • sa redefineasca cerintele de Competente / Abilitati pentru pozitiile noilor structuri (Harti de Competente);
 • sa desfiinteze transparent TOATE pozitiile din vechile structuri si sa recruteze / selecteze (tot transparent) personal Competent pentru noile pozitii, apeland la o terta parte care detine Know-How ul necesar si garanteaza Obiectivitatea procesului;
 • sa ofere plati compensatorii si suport prin Centre de Consiliere persoanelor care nu-si vor ma gasi locul in noile structuri;
 • sa asigure integrarea rapida a Angajatilor selectati in noile pozitii – pentru a obtine cat mai curand Performanta;
 • sa creeze Oportunitati de Dezvoltare si un Climat de Invatare Continua si Diseminare a Cunostintelor;
 • sa introduca un sistem obiectiv de Evaluare a Performantei bazat pe Obiective SMART, Competente Cheie si Programe de Dezvoltare;
 • sa dezvolte un sistem de Compensatii si Beneficii bazat pe Rezultate si Motivare.

 • Pentru Reflectie si Constientizare fiti incurajat(a) sa analizati cele 2 grafice:

 • Salariul Minim Brut/Netul aferent – care pune in evidenta minciuna cresterii salariale cu 25% promisa de guvernanti (cat de derbedeu sa fii, sa cresti brutul mutand contributiile de la Angajator la Angajat, si sa cresti nesemnificativ Netul, adica banutii cu care ajunge omul acasa? Sau cat de derbedeu sa fii, sa cresti salariile din constructii confiscand integral banutii angajatului din Pilonul 2 de Pensii?)
 • Datoria Totala si Externa – care reflecta cresteri astronomice in conditiile lipsei investitiilor, subdezvoltarii acute a tarii si aruncarii poverii platii pe umerii generatiilor viitoare.

 • Daca Alegerile NU garanteaza Competenta Alesilor, atunci accesul la functiile cheie ale statului trebuie conditionat de Competenta, Principii de Comportament Etic, Integritate, Onestitate, Buna Credinta, dublate de Raspundere penala si civila cu recuperarea integrala a prejudiciilor create. Si conditionarea trebuie facuta prin Lege.


  NOTA: Surse date grafic: Institutul National de Statistica si www.datoria.ro