Articole, Resurse Umane

Managementul Organizatiei in Conceptul de Sistem

In Conceptul de Sistem, Managementul reprezinta procesul de Transformare Eficienta a Input-urilor in Output-uri.

Functiile managementului – Prevedere, Organizare si Control – formeaza un sistem managerial in care sistemul decizional – informational : Informatie – Decizie – Actiune , constituie baza.

Gata cu Teoria ! La Practica !

Pentru a intelege ideea de Management in Conceptul de Sistem, va propun ca exemplu cazul Unitatii de Productie X dintr-o Companie Petroliera.
Unitatea de Productie X, denumita in continuare UPX, este organizata ca un centru de profit in cadrul Companiei, care are are in folosinta mijloace fixe si circulante, buget propriu de venituri sI cheltuieli, dispunand de resursele umane necesare indeplinirii programelor de productie, activitatilor comerciale si financiar-contabile ce-I revin potrivit atributiilor si competentelor acordate prin Regulamentul de Organizare si Functionare al companiei.

Privita ca sistem, UPX are :

 • INPUT : resurse umane, zacaminte, tehnologie, mijloace fixe si circulante, decizii strategice ale Companiei
 • PROCESE DE PRODUCTIE : extractie hidrocarburi, tratare titei, conditionare gaze, livrare produse rezultate , mentenanta zacaminte, mentenanta sonde, instalatii, utilaje.
 • OUTPUT : produse : titei, gazolina, gaze .

Desi a dispus de toate parghiile de actiune si control in 2008, UPX s-a inregistrat cu pierderi mari, motiv pentru care managamentul companiei a decis rentabilizarea activitatii, cu luarea in considerare si a contextului international extrem de nefavorabil privind cotatia titeiului.

Pentru simplitate, Procesul de Management al Rentabilizarii UPX a fost reprezentat grafic, cu redarea Elementelor Sistemului, Legaturilor, Informatiilor care stau la baza Deciziilor si Actiunilor, precum si Responsabilitatile aferente (vezi linkul de mai jos).

 • Managementul Rentabilizarii UPX in Conceptul de Sistem

 • EXPLICATII PENTRU MAI BUNA INTELEGERE A REPREZENTARII GRAFICE

  PREVEDERE. Analizand cele doua prognoze posibile si tinand cont de decizia strategica aleasa, se poate afirma ca, fata de anul 2008 s-a facut un pas inainte, dar se putea si mai bine, daca nu se luau in calcul foarte mult convulsiile sociale ce vor aparea. Personal, consider mai suportabila o masura radicala cu efecte pozitive certe, decat doua masuri mai putin radicale separate de un interval de timp (afirmatia se bazeaza pe observatiile privind reactiile salariatilor la disponibilizarile anterioare ); tintele planificate – rezultat al Prevederii – sunt realiste si pot fi atinse ;

  ORGANIZARE. Pasii prezentati au o succesiune logica, fiind prezentate informatiile principale ce stau la baza deciziilor, actiunile ce se impun si compartimentele responsabile de realizarea lor. Iesirile dintr-un pas constituie intrari pentru pasul urmator. Organizarea are ca input decizia strategica si tintele planificate de Prevedere, si ca output, inregistrarile economice ale rezultatelor obtinute. Ca activitati, Organizarea incepe cu ‘ Reanalizare sonde nerentabile ‘ si se termina cu ‘ Inregistrarea economica a rezultatelor organizatiei’.

  CONTROLUL. Are ca input inregistrarea economica a rezultatelor obtinute, si ca output, eficienta activitatii. Prin compararea veniturilor cu cheltuielile si valorilor realizate cu tintele propuse prin Prevedere, se stabileste atingerea sau nu a obiectivelor propuse.

  • La nivelul sectoarelor de productie si implicit UPX, se evalueaza zilnic stadiul de indeplinire a productiei fizice prin masurarea efectiva a cantitatilor obtinute. Informatiile ce permit deciderea masurilor corective se obtin din etalonarea sondelor, masurarea orara a productiei, dinamograme, electrograme, observatii ale liniorilor privind starea echipamentului de suprafata al sondelor, masuratori de presiuni, etc. Trebuie mentionat insa ca, mentinand in productie si sondele ineficiente intre 0.31-0.5 t/zi, apare o tendinta de disipare a actiunii corective.
  • In ceea ce priveste costurile, datele se obtin la inceputul luniii curente pentru luna precedenta, fapt ce nu permite reglaje, ci doar constatari cu privire la o stare deja trecuta, asupra careia nu se mai poate interveni. Acest lucru se intampla intrucat, la nivelul sectiilor, schelelor, nu exista implementat un sistem de urmarire valorica si cantitativa a consumurilor de servicii, materiale, piese de schimb,etc.
  • In momentul in care se dispune efectuarea unor operatii, lucrari, apelarea la un tert pentru diverse servicii, nu se face analiza efort/efect, motiv pentru care, de cele mai multe ori, la final se constata ineficienta economica a masurii dispuse, nemaiputand interveni cu masuri corective.

  In cazul atingerii tintelor propuse, functie de optiunea Comitetului Director se poate dispune efectuarea celui de-al doilea pas, respectiv trecerea pe alta decizie strategica : inchiderea sondelor cu o productie zilnica intre 0.31-0.5 tone/zi.