Articole

Evaluarea posturilor prin metoda HAY

Evaluarea posturilor prin metoda HAY.
Elaborata in 1943 de Ned Hay – fondatorul grupului HAY*), metoda permite determinarea valorii relative a posturilor in organizatie avand ca input Contextul din interiorul organizatiei, Organigrama si Fisele Posturilor, iar ca output ierarhizarea logica si corecta a posturilor in functie de dimensiunea acestora.

__________________
*) In anul 2015 Korn Ferry (o firma de executive search fondata in 1969) a cumparat Hay Group integrand-o in Korn Ferry Group.
LAST UPDATE: 20.01.2023

A. Prezentarea metodei de evaluare HAY

HAY este o metoda de evaluare a postului utilizata pe scara larga in America de Nord si Europa.
Toate posturile sunt evaluate prin interpretarea descrierilor factorilor, dar in contextul tuturor celorlalte locuri de munca din organizatie.

In Ontario, in concordanta cu legislatia privind echitatea salariala, in evaluarea postului sunt utilizati patru factori: aptitudini, efort, responsabilitate si conditii de munca, pe care Hay le traduce in
1. Cunostinte (Know How),
2. Rezolvarea Problemelor (Problem Soving),
3. Responsabilitate (Accountability) si
4. Conditii de munca (Working conditions).

Sistemul functioneaza pe o integrare a tuturor factorilor.
Un loc de munca este evaluat analizand cunostintele necesare pentru a face locul de munca (fie ele practice sau intelectuale), tipul de gandire necesar pentru a rezolva problemele cu care se confrunta in mod obisnuit postul, responsabilitatile (responsabilitatile) atribuite si mediul de lucru in care se executa munca.

Sa le luam pe rand:

1. Know How

Know How este definit ca „suma totala a oricarui tip de cunostinte si abilitati dobandite, necesare pentru o performanta acceptabila la locul de munca”. Exista trei dimensiuni in Know-How:

11. Cunostinte Tehnice (Proceduri practice, tehnici de specialitate si cunostinte in domenii profesionale, functii comerciale si discipline profesionale si stiintifice).
12. Aria de Management (Planificarea, organizarea, coordonarea, integrarea, dotarea cu personal, conducerea si/sau controlul activitatilor si resurselor asociate cu functia unitatii, postului, sectiei etc.)
13. Aptitudini de Relationare Interumana (Abilitati necesare pentru diverse relatii cu alte persoane).

12. Sinteza grafica a metodei HAY

Gasiti mai jos sinteza grafica a evaluarii posturilor prin metoda HAY.

Linkuri utile pentru Evaluarea posturilor prin metoda HAY

http://www.haygroup.com/ro
http://en.wikipedia.org/wiki/Hay_Guide_Chart

Pentru o mai buna intelegere puteti accesa articolele din sectiunea de ARTICOLE CONEXE de mai jos, sau e-GhidDeResurseUmane.

Va doresc sa va fie bine cu voi si cu cei pe care-i aveti alaturi in MarelePrezentContinuu. Pe curand