Articole

Evaluarea posturilor prin metoda HAY

evaluarea-posturilor-prin-metoda-hayEvaluarea posturilor prin metoda HAY.

Elaborata in 1943 de Ned Hay – fondatorul grupului HAY*), metoda permite determinarea valorii relative a posturilor in organizatie avand ca input Contextul din interiorul organizatiei, Organigrama si Fisele Posturilor, iar ca output ierarhizarea logica si corecta a posturilor in functie de dimensiunea acestora.

__________________
*) In anul 2015 Korn Ferry (o firma de executive search fondata in 1969) a cumparat Hay Group integrand-o in Korn Ferry Group.
LAST UPDATE: 30.01.2023

A. Prezentarea metodei de evaluare a posturilor HAY

HAY este o metoda de evaluare a posturilor utilizata pe scara larga in America de Nord si Europa.
Metoda ofera o abordare sistematica de evaluare care utilizeaza mai multi factori cheie si un sistem punct-factor prin care se atribuie puncte fiecarui factor. Din insumarea punctelor rezulta valoarea totala a postului, valoare functie de care se face incadrarea in gradele HAY.

In Ontario, in concordanta cu legislatia privind echitatea salariala, in evaluarea postului sunt utilizati patru factori: aptitudini, efort, responsabilitate si conditii de munca, pe care Hay le traduce in
1. Cunostinte (Know How),
2. Rezolvarea Problemelor (Problem Soving),
3. Responsabilitate (Accountability) si
4. Conditii de munca (Working conditions).

Sistemul functioneaza prin integrarea tuturor factorilor.
Un loc de munca este evaluat analizand cunostintele necesare pentru a face locul de munca (fie ele practice sau intelectuale), tipul de gandire necesar pentru a rezolva problemele cu care se confrunta in mod obisnuit postul, responsabilitatile (responsabilitatile) atribuite si mediul de lucru in care se executa munca.

In fiecare dintre urmatorii factori exista o serie de descrieri si variabile cu puncte atribuite fiecaruia. Sa ii luam pe rand:

1. Know How

Know How este definit ca suma totala a oricarui tip de cunostinte si abilitati dobandite, necesare pentru o performanta acceptabila la locul de munca. Exista trei dimensiuni in Know-How:

11. Cunostinte Tehnice (Proceduri practice, tehnici de specialitate si cunostinte in domenii profesionale, functii comerciale si discipline profesionale si stiintifice).
12. Aria de Management (Planificarea, organizarea, coordonarea, integrarea, dotarea cu personal, conducerea si/sau controlul activitatilor si resurselor asociate cu functia unitatii, postului, sectiei etc.)
13. Aptitudini de Relationare Interumana (Abilitati necesare pentru diverse relatii cu alte persoane).

2. Problem Solving

Rezolvarea Problemelor este cantitatea si natura gandirii cerute in munca sub forma analizei, rationarii, evaluarii, crearii, folosirii judecatii, formarea de ipoteze, tragerea de inferente, ajungerea la concluzii etc.. Exista doua dimensiuni in Rezolvarea Problemelor:

21. Libertatea de Gandire (Mediul in care are loc gandirea);
22. Modul de solutionare a problemelor (Provocarea presupusa de gandirea necesara, noutatea si complexitatea gandirii cerute).

Rezolvarea problemelor este intotdeauna exprimata ca procent din Know How, deoarece se refera direct la modul in care cineva foloseste cunostintele pe care trebuie sa le detina la locul de munca pentru a rezolva problemele care sunt intalnite ca parte a acelui loc de munca.

3. Accountability

Responsabilitatea este raspunderea pentru actiune si consecintele acesteia. Efectul masurat al postului asupra rezultatelor organizatiei.
Exista trei dimensiuni in Responsabilitate:

31. Libertatea de Actiune ( masura indrumarii si controlului personal, procedural sau sistematic la locul de munca);
32. Magnitudinea Impactului (Impactul jobului asupra rezultatelor finale asteptate);
33. Natura Impactului (dimensiunea functiei sau unitatii masurata in modul cel mai adecvat).

4. Working conditions

Conditiile de munca evalueaza mediul in care se desfasoara munca. Ele sunt privite prin patru dimensiuni:

41. Efort fizic – locuri de munca, care pot necesita niveluri de activitate fizica, care pot produce fizic, stres sau oboseala;
42. Mediul fizic – locuri de munca care pot include expunerea la factori fizici si de mediu inevitabili care cresc riscul de accident, sanatate sau disconfort pentru angajat;
43. Atentie senzoriala – locuri de munca care pot necesita niveluri concentrate de atentie senzoriala in timpul procesului de munca (de exemplu, vazul, auzul, mirosul, gustarea, atingerea);
44. Stresul mental – se refera la expunerea la factori inerenti procesului de munca sau mediului, care cresc riscul unor lucruri precum tensiunea sau anxietatea.

Fiecare dintre aceste patru dimensiuni este masurata in functie de durata, intensitate si frecventa.

Toti acesti factori sunt evaluati pentru fiecare post din organizatie rezultand un numar total de puncte total pentru fiecare pozitie.
Deoarece locurile de munca sunt evaluate prin atat de multe variabile diferite, este posibil ca un loc de munca fara un scor mare in Know How, dar cu Conditii de Munca severe sa aiba ca rezultat acelasi numar de puncte cu un job care are componente opuse.

Sinteza grafica a metodei HAY

Pentru facilitarea intelegerii, gasiti mai jos o sinteza grafica a evaluarii posturilor prin metoda HAY.

B. Mai multe despre evaluarea posturilor HAY doar pentru Curiosi

Daca sunteti interesat(a) sa deveniti expert(a) in acest sistem de evaluare, iata un link util pentru dezvoltare: Training HAY

C. Sectiune Promo doar pentru Curiosi

Iata cateva optiuni daca preferati sa va dezvoltati prin cursuri online:

C1. Auditare HR

Fiti incurajat(a) sa va dezvoltati si sa deveniti Expert(a) in Auditare HR!
INSTRUMENT ONLINE DE AUDITARE HR – 100% GRATUIT

C2. Managementul relatiilor la Job

Relatiile Nesatisfacatoare si Mediocre la Job sunt paguboase. Invatati sa le descoperiti si sa le transformati in Relatii Sanatoase pentru a obtine Rezultate, Armonie si Dezvoltare Personala!
INSTRUMENT PENTRU MANAGEMENTUL RELATIILOR LA JOB – 100% GRATUIT

C3. Elaborarea Fisei Postului

Ca Specialist HR, stiti CUM sa reglementati si sa implementati in organizatia dvs. Procedura pentru Intocmirea Fisei de Post?
Ca Manager, Fisele de Post scrise de dvs. pentru subordonatii directi ii motiveaza pe acestia si respecta Procedura HR care reglementeaza acest topic?
Indiferent de raspuns, fiti incurajat(a) sa descoperiti si sa accesati 100% gratuit
TRAININGUL NOSTRU ONLINE “STANDARD ELABORAREA FISEI POSTULUI “

C4. Evaluarea Performantei Angajatilor

Fiti incurajat(a) sa va dezvoltati si sa deveniti Expert(a) in Evaluarea Performantei! Noi oferim Instrumentele.
Restul depinde de dvs.!
TRAINING ONLINE EVALUAREA PERFORMANTEI ANGAJATILOR – 100% GRATUIT!