Constantin Nemes

Misoginism contemporan

In revista feminista “Garbo”, a fost iscata o discutie incitanta: „Ti-ai insela sotul cu un barbat care ti-ar oferi un milion de euro pentru o noapte de amor?”

In primul rand trebuie precizat clar ca, punctul de vedere al unui barbat este doar un exercitiu de imaginatie, deci se poate ca nimic din ce judeca sau crede el sa nu fie conform cu realitatea! Nici macar Minulescu (pentru cine credea ca acesta avea femeia la buzunarul de la piept) n-ar putea deslusi corect ce este in sufletul femeii in aceasta situatie. Oricum, nimeni, nici macar o femeie nu poate da un raspuns exhaustiv.


Intrebarea poate fi desfacuta in cel putin doua intrebari la fel de incitante:
1.Ti-ai insela sotul pentru o noapte de amor?
2.Ti-ai insela sotul pentru un milion de euro?


Pentru a pricepe putin intrebarea, dar si pentru a da un raspuns mai aproape de corect, tinand cont ca femeia este pusa intr-o situatie pur ipotetica, trebuiesc disecate anumite cuvinte, care vor deveni notiuni.


Femeia. Pentru a incerca a o defini mai pe intelesul nostru, am sa redau un fragment dintr-o “disertatie” de-a mea mai veche:


“Exista in limbajul popular asertiunile: “omul meu” si “femeia mea”, prin care se delimiteaza barbatul ca fiind om si femeia ca fiind femeie. Aceasta delimitare provine din cele mai vechi timpuri si a fost consolidata de traditia mozaica, islamica si crestina.


Iata ce spune Geneza despre om si femeie:


Geneza 2:18 Domnul Dumnezeu a zis: „Nu este bine ca omul sa fie singur; am sa-i fac un ajutor potrivit pentru el.”
Geneza 2:20 Si omul a pus nume tuturor vitelor, pasarilor cerului si tuturor fiarelor campului; dar, pentru om, nu s-a gasit nici un ajutor, care sa i se potriveasca.
Geneza 2:21 Atunci Domnul Dumnezeu a trimis un somn adanc peste om, si omul a adormit; Domnul Dumnezeu a luat una din coastele lui si a închis carnea la locul ei.
Geneza 2:22 Din coasta pe care o luase din om, Domnul Dumnezeu a facut o femeie si a adus-o la om.
Geneza 2:23 Si omul a zis: „Iata în sfarsit aceea care este os din oasele mele si carne din carnea mea! Ea se va numi, femeie, pentru ca a fost luata din om.”
Geneza 2:24 De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa, si se va lipi de nevasta sa, si se vor face un singur trup.


Pentru ca in textele sacre se cauta adevarurile fundamentale, teologii au ezitat la inceput sa numeasca femeia om, pentru ca Geneza spune ca Dumnezeu a facut barbatul, pe care-l numeste om, apoi a facut femeia, pe care a numit-o femeie, deoarece a luat-o din om si pe care a dus-o la om.”


Oamenii (si femeia este om, nu-i asa?!), au separat trairea carnii de trairea sufletului. Corpul, adica invelisul carnos al sufletului se bucura de viata temporara pe “lumea asta”. Oamenilor le place sa creada ca sufletul se va bucura de viata vesnica, dupa ce va fi eliberat din trup. Asadar, oamenii sunt compusi din doua parti cu simtiri diferite, dar care muncesc sa se satisfaca una pe cealalta.
Amorul este sinonim cu iubirea, dar majoritatea il asociaza iubirii carnale. As putea spune ca, indiferent de provenienta si explicatia de dictionar a cuvantului, a face amor inseamna a te imperechea cu cineva ( mai nou, si/sau cu ceva). Poate fi picurata si iubire patimasa, sau poate fi doar un contact “de amor”, ca necesitate fiziologica, obligatie de serviciu, obligatie de familie, etc.
Sotul este partenerul de sex masculin dintr-o familie. Statul ocroteste casatoria si familia…Probabil ca multi au auzit cel putin o data in viata textul asta. Deci sotul este partenerul femeii in cadrul unui anume grup social, instituit. Indiferent daca ii mai leaga sau nu vreun sentiment, prin lege ei sunt unici parteneri, contrariul ducand la desfacerea casatoriei si eliberarea sotului!


A insela poate sa insemne si a incalca fidelitatea conjugala, dar si a insela asteptarile. Adica adulter sau dezamagire.


Revenind la intrebarea-tema, este bine sa o impartim in problemele mai mici pe care ea le ridica.


Intrebarea daca”ti-ai insela…” este pusa cu scopul evident de a analiza sentimentul propriei vinovatii, dar si sentimental de frustrare al partenerului de viata.


Daca s-ar referi strict la aspectele juridice, ar intra in calcul doar pierderile sau castigul unei astfel de fapte. Atunci raspunsul ar fi simplu, matematic: daca esti maritata cu unul cu multi bani, pierzi mai mult daca o faci; daca sotul sta la coada la ajutoare, singurul mod sa-l ajuti este s-o faci!


Casatoria este deocamdata modalitatea cea mai buna pe care femeia a gasit-o pentru a asigura perpetuarea speciei si cresterea copiilor ei. Sotul este captivul care crede ca hraneste copilul lui si pe mama acestuia. Tragem concluzia ca un milion de euro poate sa rezolve mai bine aceste probleme delicate. Rezultatul ar fi eliberarea omului!


Daca dam la o parte preceptele religioase, ramane o plaja intinsa de situatii in care a face amor cu un partener din afara casatoriei pentru o suma consistenta este un lucru rau sau bun.


Principalul obstacol care sta in calea unei astfel de faptuiri este educatia. Educatia duce la sentimentul de frustrare, de umilire, la indiferenta sau chiar bucurie! Dar nu ne ocupam noi de educatie, s-o faca Statul!

Casatoria este o uniune liber consimtita… Casatorii din interes, casatorii aranjate de parinti, casatorii de circumstanta…Toate au consimtamantul autorilor.


Iubirea, este un sentiment inaltator! O spun cei care au gustat-o sau cei care tanjesc dupa ea. Cu toate astea, nu este decat o chestiune hormonala! Asa cum nu te gadili in talpa daca nervii sunt blocati, asa si cu dragostea: nu te gadili daca n-ai hormoni!


Daca femeia are hormoni, isi iubeste sotul si nu se duce la altul, ca are mustrari de constiinta. Daca are prea multi hormoni, se duce, ca trebuiesc omorati hormonii cu ceva! Daca nu are deloc, se duce din curiozitate, ca nu-si tradeaza marea iubire! Deci, femeia nu se duce la altul doar daca este intr-un echilibru instabil! Altfel, o noapte de amor ii face bine, fiziologic vorbind.


Problema banilor este destul de delicata.


Daca femeia l-a gasit pe cel care da un milion de euro pentru o noapte de amor inselandu-si sotul, inseamna ca n-a avut noroc in viata! Sau poate a avut, ca daca era sotul ei, poate dadea alteia! In orice caz, problema este delicata, dar conteaza ca femeia sa puna mana pe bani! Cate zile de nervi la serviciu, de certuri pe neajunsurile din casa, de stres ca nu pot fi instruiti copiii conform dotarii lor, manca-i-ar mama…Cate zile ratate de shopping la Viena sau Paris, cate intalniri mondene cu mari personalitati ale momentului…Cum sa nu iei banii, nu ar fi asta un chin insuportabil tot restul vietii?


Si apoi sotul…Ce sot n-ar fi mandru sa aiba o sotie de un milion de euro pe noapte?! N-ar mai atinge-o nici cu un fulg, sa n-o raneasca. Cine stie ce timpuri vin, poate se mai iveste ocazia! De cate milioane a petrecut el cu sotia, pana sa-i descopere adevarata valoare!…De ce-ar fi trist? Poate daca femeia ar fugi cu banii!