Ce parte a creierului folositi in mod preponderent?


Creierul are doua emisfere care sunt facute sa lucreze impreuna. Emisfera stanga controleaza partea dreapta a corpului, iar emisfera dreapta controleaza partea stanga.

Emisfera stanga este sediul limbajului, cuvantului, implica aspectele lingvistice ale scrierii, este sediul calculului logic, cifrelor, rationamentelor, capacitatii de analiza si abstractizare. Prin ea, orice perceptie se traduce in reprezentare logica, semantica si fonetica. Emisfera stanga este logica, rationala, matematica, aristotelica, stiintifica, calculata.

Persoana dominata de emisfera stanga comunica cu exteriorul pe baza unui cod logico-analitic, are gust pentru dictionare, vocabular, are grija de a numi obiectele si clasele, prefera detaliile, prezinta logic faptele, are preferinta pentru relatiile cauzale unilaterale (cauza – efect), poseda arta de a structura frazele. Ea cauta de asemenea sa aibe explicatii pentru orice, gandirea fiind metodica si structurata. Inexplicabilul pentru astfel de persoane este o slabiciune.

Emisfera dreapta este sediul gandirii fara limbaj, al intelegerii nonverbale, al recunoasterii formelor, perceptiilor spatiale. Ea este responsabila pentru tonul si intonatiile vocii, pentru ritm, muzica, imaginatie, simtul culorilor, visarii. Emisfera dreapta este intuitiva, ilogica, irationala, poetica, platonica, imaginativa, romantica, mitica, religioasa.

Persoana prefera sa aibe cat mai multe analogii, scheme in abordarea universului, sintetizand si exprimand rezultatele cunoasterii in imagini. Imaginatia si intuitia isi au locul in aceasta emisfera, care este sediul competentei artistice si muzicale. Imaginatia creatoare afectiva isi are sediul in aceasta emisfera. Persoana cu aceasta emisfera dominanta are o memorie video spatiala, preferand o abordare intuitiva, interactiva sintetizand relatiile intre obiecte, folosind asociatiile de idei, reconstituind informatiile intr-un tot unitar. Persoana judeca lucrurile in dependenta de context, neizolat.

Avand in vedere aceste caracteristici s-au pus in evidenta profesiile in care sunt implicate una sau alta dintre emisfere in mod preponderent:

– profesii care implica folosirea emisferei stangi: inginer, tehnician, economist, administrator, medic, jurist, informatician, chimist, matematician;
– profesii care implica folosirea emisferei drepte: muzician, dansator, scriitor, artist, poet, psiholog, sculptor, expert in relatii umane, filozof, manager, actor.

Pentru a testa ce parte a creierului folositi in mod preponderent, priviti urmatoarea imagine timp de 30 de secunde:
Conform The Daily Telegraph, daca imaginea femeii se misca in sensul acelor de ceasornic, inseamna ca folositi preponderent partea dreapta a creierului. Daca imaginea femeii se misca in sens invers acelor de ceasornic, inseamna ca folositi preponderent partea stanga a creierului.

La la Universitatea Yale a fost dovedit – dupa un studiu de 5 ani asupra creierului omenesc si a functiilor lui – ca ambele sensuri de miscare ale imaginii femeii pot fi observate si ca numai 14% dintre subiectii testati o pot vedea miscandu-se in ambele directii.

Unii oameni o vad miscandu-se si intr-o directie si in alta, dar cei mai multi o vad miscandu-se intr-o singura directie. S-a ajuns la concluzia ca persoanele care incearca si reusesc sa o vada intorcandu-se in cealalta directie au un IQ peste 160, ceea ce inseamna aproape un geniu.

sursa: http://www.damaideparte.ro/index.php/test-ce-parte-a-creierului-folosesti-in-mod-preponderent/473/

Articol postat in Resurse Umane, Teste. Adresa articol Ce parte a creierului folositi in mod preponderent?.

7 Comentarii la Ce parte a creierului folositi in mod preponderent?

 1. Ionut

  se invarte pe o directie apoi si-o schimba dupa cam 20 de secunde de ce vad ambele sensuri?

  • Florin

   @Ionut,
   Daca o vedeti rotindu-se in ambele sensuri, e de bine! Cititi interpretarea din articol.

 2. Adriana

  Interesant…dar eu văd în ambele direcții…mi-e greu să văd doar una singură, chiar mi se pare destul de evident și “vizibil” când se schimbă direcția…

 3. Florin

  @Anna,
  Bun venit pe site! Daca vezi lucruri pe care altii nu le vad, tot e ceva, nu? Poate coeficientul tau nu e 160 ci 159 🙂 !… cine stie?!

 4. Anna

  eu vad in ambele directii, nu mi s-a intamplat sa vad intr-o sigura directie. Dar nu prea cred am am IQ peste 160….

 5. Florin

  Bun venit pe site!
  Gandeste-te ca daca iluzia optica pentru ambele sensuri iti este la indemana, ai ceva in plus fata de cei ce nu pot afirma acelasi lucru. Multi vad doar rotirea intr-un sens. Felicitari, tocmai ai aflat ceva despre tine! Te mai astept.

 6. name

  nu am nici o problema in a schimba intre directii. As putea fi si geniu dar cred ca nu e chiar ce se afirma ci doar o iluzie optica

Adăugați un comentariu