Tool de Orientare in Cariera (1)

LAST UPDATE: 7.11.2021

Instrumentul va ajuta sa identificati care sunt Domeniile de Interes si Joburile asociate acestora in care, potrivit Intuitiei dvs., ati putea sa excelati profesional.

Utilizat in procesul de Selectie, Instrumentul arata in ce masura Aspiratiile canditatilor dvs. corespund Jobului scos la concurs (nu are rost sa urcati la bord pe cineva care nu este atras de Job, pe cineva care falsifica raspunsurile doar pentru a primi slujba, pentru ca apoi sa plece din cauza ca se simte nefericit).

Instrumentul se bazeaza pe conceptul lui Jim Barrett si este construit pe 4 piloni:

  • 1) Clasificarea Domeniilor de Interes;
  • 2) Chestionarul de Ocupatii si Activitati cu Alegeri Impuse;
  • 3) Detalierea Intereselor Primare-Combinate-Mixte si Exemple de Ocupatii Asociate;
  • 4) Lista celor 487 de Ocupatii asociate Intereselor Primare.

Sa le luam pe rand…

1. CLASIFICAREA DOMENIILOR DE INTERES

Barrett a definit 7 Interese Primare, 7 Interese Combinate si 14 Interese Mixte pe care le-a grupat sub 3 Domenii fundamentale de activitate : Arta, Stiinta si Natura Umana (consultati Tabelul de mai jos)

DOMENIUL FUNDAMENTAL DE ACTIVITATE INTERESE PRIMARE INTERESE COMBINATE INTERESE MIXTE OBSERVATII
ARTA Social (S) Social si Verbal Social si Artistic Aceasta Clasificare este utilizata in "Chestionarul de Ocupatii si Activitati cu Alegeri Impuse" pentru identificarea top 3 Interese Primare ca Punctaj. Ulterior, pe baza analizei facuta de Jim Barrett pe 487 de Profesii, veti corela top 3 Interese Primare cu Ocupatiile asociate acestora.
Verbal (V) Verbal si Artistic Social si Fizic
Artistic (A) Artistic si Fizic Social si Experimental
Verbal si Fizic
Artistic si Exprimental
STIINTA Fizic (F) Fizic si Experimental Fizic si Organizatoric
Experimental (E) Experimental si Organizatoric Fizic si Business
Experimental si Business
Experimental si Verbal
NATURA UMANA Organizatoric (O) Organizatoric si Business Organizatoric si Social
Business (B) Business si Social Oragnizatoric si Verbal
Social (S) Organizatoric si Artistic
Business si Verbal
Business si Artistic

2. CHESTIONARUL DE OCUPATII SI ACTIVITATI CU ALEGERI IMPUSE

Chestionarul Jim Barrett contine o sectiune de Ocupatii (cu 42 perechi de Ocupatii) si una de Activitati (cu 42 perechi de Activitati)
Dvs. trebuie sa analizati perechile de Ocupatii / respectiv de Activitati si sa punctati /alegeti din fiecare pereche Ocupatia / Activitatea care va atrage cel mai mult (alegerea si punctarea sunt explicate detaliat in Chestionar).
Punctajul obtinut va va ajuta sa departajati Interesele Primare si sa identificati 2-3 Interese de top in care, potrivit credintei dvs., ati putea sa excelati profesional.

Pentru a incepe lucrul, descarcati gratuit, dupa identificare, Chestionarul Jim Barrett si Pagina de Rezultate integrate de noi intr-un fisier Excel. (in cazul In cazul accesarii de pe ipad/iphone, recomandam utilizarea browserului Safari)

Numele dvs.

3. DETALIEREA INTERESELOR PRIMARE-COMBINATE-MIXTE SI EXEMPLE DE OCUPATII ASOCIATE

Acum, dupa ce ati parcurs Chestionarul si ati obtinut Graficul cu Rezultate, stiti care sunt Interesele dvs. cu punctajul cel mai mare (in care considerati ca ati putea execela), dar si Interesele cu cel mai mic punctaj (pe care le puteti ignora intrucat este putin probabil sa contati vreodata pe ele in viata profesionala).

Pasul urmator este sa aflati detalii despre primele 2-3 Interese cu punctajul cel mai mare si sa vedeti ce exemple de Ocupatii le-a asociat Jim Barrett.
Pentru aceasta, folositi tabelul interactiv de mai jos: introduceti in filtrul „DENUMIRE INTERESE (28)” denumirea Interesului Primar cu punctaj maxim (de exemplu Verbal, pentru a filtra toate Interesele care contin Verbal)

Parcurgeti Detaliile si Exemplele de Ocupatii Asociate Interesului Primar (Verbal in exemplul nostru) si apoi treceti la interesele combinate/mixte construite din Interesul Primar cu cel mai mare punctaj si urmatorul Interes clasat ca punctaj (de exemplu Verbal si Artistic). Practic, in aceasta faza veti dobandi o imagine partiala asupra Ocupatiilor Asociate principalelor dvs. Domenii de Interes.

Pentru simplificarea parcurgerii articolului am afisat doar primul rand din Tabel. Pentru lucru, modificati nr. de inregistrari la 10 utilizand filtrul Show entries

4) LISTA CELOR 487 DE OCUPATII ASOCIATE INTERESELOR PRIMARE

Ultimul pas in identificarea carierelor posibile in cazul dvs. este sa vizualizati toate Ocupatiile care corespund Intereselor dvs. cu punctajul cel mai mare stabilite in Pasul 2.
Pentru aceasta, folositi Tabelul interactiv de mai jos care permite sortarea coloanelor prin clic pe denumirea coloanei.

EXEMPLU : presupunand ca primele 2 Interese Primare clasate in ordinea punctajului sunt Verbal si Artistic, ca sa gasiti toate Ocupatiile care au asociate Caracteristicile V si A, sortati mai intai dupa coloana A (click pe denumirea coloanei) si apoi sortati dupa coloana V (click pe denumirea coloanei). In acest mod veti afisa toate Ocupatiile din Lista celor 487 pentru care Jim Barrett a definit cerinte de V si A.

NOTA: Tabelul mai contine si Filtrul Search cu care puteti identifica rapid o Ocupatie care va intereseaza in mod deosebit (dupa ce o gasiti puteti vedea ce cerinte de Interese i-au fost asociate de Barrett)

Asta este tot. Va incurajez sa fiti curios (curioasa) si sa aflati spre ce joburi ar trebui sa va indreptati potrivit Intuitiei dvs. Succes!

ABREVIERI: V- Verbal / A – Arstistic / F – Fizic / E – Experimental / O – Organizatoric / B – Business