Articole, Resurse Umane

Programul de Dezvoltare Individuala

PAGINA INTEGRATA IN CURSUL EVALUAREA PERFORMANTEI ANGAJATILOR
LAST UPDATE: 2.12.2020

ponderi-importanta-300Noi, Echipa www.rauflorin.ro, definim Performanta prin 3 Dimensiuni carora le asociem Ponderi de Importanta, PI
( ∑ PI = 100% )

 • 1. Prima dimensiune o reprezinta OBIECTIVELE SMART, definite de angajat si agreate cu managerul direct (PI 50-60%);
 • 2. COMPETENTA este a 2a dimensiune a Performantei (daca va mai amintiti, am definit-o ca interactiune intre Competentele Cheie si Competentele Tehnice).Pe baza Hartilor de Competente dezvoltate de organizatie, angajatul isi autoevalueaza nivelul Competentelor, este evaluat de manager si, impreuna, convin Deficitul de Competente, aleg 2-3 Competente de dezvoltat si agreeaza nivelul de dezvoltare ce trebuie atins pana la sfarsitul anului (PI 35-25%);
 • 3. Pentru dezvoltarea celor 2-3 Competente convenite la punctul 2, angajatul propune si agreeaza cu managerul un PROGRAM DE DEZVOLTARE INDIVIDUALA ce contine masuri, metode, termene limita si costuri. Realizarea masurilor se puncteaza (PI 15%).
 • TNA

  PROCESUL DE DEZVOLTARE A ANGAJATILOR. HARTA DE PROCES. INTERFETE

  Pentru a progresa si a rezista in competitia acerba determinata de o piata din ce in ce mai selectiva si dinamica, organizatiile trebuie sa-si dezvolte continuu angajatii. Dezvoltarea Resurselor Umane (DRU), permite dezvoltarea organizatiei si obtinerea avantajului competitiv atat de necesar mentinerii pe piata.

  DRU reprezinta procesul de definire, creare si asigurare a oportunitatilor de invatare, dezvoltare si instruire pentru angajati, in vederea imbunatatirii performantelor individuale, de echipa si organizationale.

  Gasiti mai jos reprezentarea grafica a Procesului DRU. Urmariti traseele rosu si albastre pentru a intelege rapid procesul…pentru o imagine completa, am reprezentat in partea stanga sus si norisorul cu Inputurile procesului.

  In cazul in care una dintre masurile Programului prevede Dezvoltarea prin Training, este obligatoriu ca trainingul sa indeplineasca 2 conditii:

 • sa acopere un deficit Real si Prioritar de Competenta;
 • sa fie Util pentru organizatie si Necesar pentru Angajat.
 • Ambele conditii sunt indeplinite daca Trainingul propus apartine cadranelor 3 si 4 din Matricea tipurilor de Training de mai jos (evident nu discutam despre trainingurile obligatorii de cadran 2 impuse de organizatie).

  Matricea se dezvolta pe doua axe: AXA ANGAJATULUI (trainingul trebuie sa fie necesar pentru angajat) / AXA ORGANIZATIEI (trainingul trebuie sa fie util pentru organizatie), si contine 4 cadrane:

 • CADRANUL 1 – TRAININGUL INUTIL (inutil pentru organizatie si nenecesar pentru angajat: trainingul bazat pe Dorinta, nu pe un deficit Real si Prioritar de Competenta);
 • CADRANUL al 2 lea – TRAININGUL OBLIGATORIU (util pentru organizatie, necesar intr-o mai mica masura pentru angajat). Aici sunt incluse trainingurile obligatorii stabilite de organizatie pentru domeniile conexe postului ocupat;
 • CADRANUL al 3 lea – TRAININGUL IDEAL (foarte util pentru Organizatie, necesar pentru Angajat) – sunt trainingurile stabilite pe baza unui deficit Real si Prioritar de Competenta, care aliniaza interesele organizatie – angajat si genereaza Dezvoltarea angajatului + Profit pentru organizatie;
 • CADRANUL al 4 lea – TRAININGUL BENEFICIU (mai putin util pentru organizatie dar necesar pentru dezvoltarea personala a angajatului). Aici se regasesc trainingurile de dezvoltare personala platite de organizatie si oferite ca beneficiu prin sistemul de Compensatii si Beneficii.
 • CATALOGUL ANUAL DE TRAINING AL ORGANIZATIEI, CATO


  Petru a asigura dezvoltarea unitara a Competentelor Cheie prin training, departamentul HR trebuie sa intocmeasca Catalogul Anual de Training al Organizatiei (CATO), accesibil fiecarui angajat.

  Daca HR nu ar oferi acest catalog si angajatul ar trebui sa-si dezvolte o Competenta Cheie prin training, el va trebui sa caute traininguri de dezvoltare pe Internet. Cu siguranta va gasi oferte tentante, dar sansa de a primi un training customizat pe nevoile specifice organizatiei este foarte redusa.

  Extinzand judecata asupra celorlalti salariati, fiecare ar alege cate ceva, ajungandu-se la un moment-dat ca pentru dezvoltarea aceleiasi competente sa se lucreze cu firme diferite, care au intelegeri si abordari diferite, lucru pagubos pentru individ si organizatie.

  Acum imaginati-va ca HR (care a dezvoltat Competentele Cheie si scala dupa care sunt evaluati toti angajatii organizatiei ) solicita pe piata de training programe de dezvoltare a acestor competente.

  Evident, va primi propuneri CUSTOMIZATE pe nevoile specifice ale organizatiei, va beneficia de KNOW HOW-ul firmelor de training, va putea ALEGE si va putea NEGOCIA un pret favorabil, oferind tuturor angajatilor o modalitate unitara de dezvoltare a Competentelor Cheie.

  Astfel angajatii isi vor putea alege traininguri customizate nevoilor organizatiei, perioadele de inscriere, iar dvs veti fi siguri de calitatea procesului si veti cunoaste cu exactitate costurile printr-o simpla consolidare a programelor de dezvoltare individuala.

  Indiferent cat de mare sau de mica este organizatia dvs., intocmiti anual Catalogul de Training care sa acopere toate Competentele Cheie si puneti-l la dispozitia angajatilor.

  Pentru a va sustine si incuraja in elaborarea primului dvs. Catalog, va propun un posibil Model de Continut.

  Inainte de a urmari prezentarea de mai jos, haideti sa lamurim urmatoarele aspecte:

 • CE ESTE CATO? – Un catalog de traininguri customizate cu furnizorii de traininguri pentru dezvoltarea Competentelor Cheie si IT ale angajatilor organizatiei;
 • CINE DEZVOLTA CATO? – Departamentul HR impreuna cu furnizorii de training;
 • CE NU INCLUDE CATO? – Trainingurile / certificarile tehnice, programele specifice pentru dezvoltarea talentelor organizatiei;
 • CUI SE ADRESEAZA CATO? – Tuturor angajatilor care si-au autoevaluat Competentele Cheie & IT sub nivelul mediu de dezvoltare cerut de organizatie, si care trebuie sa-si defineasca Programul Individual de Dezvoltare in cadrul procesului de Evaluare a Performantei;
 • CE PERMITE CATO? – O dezvoltare individuala unitara pliata pe cerintele organizatiei, alocarea cheltuielilor catre Competente Soft si IT deficitare, planificarea / esalonarea / consolidarea cerintei de training si dezvoltare a Competentelor Cheie si IT, stabilirea costurilor de training, eliminarea trainingurilor inutile bazate pe dorinte, alinierea intereselor de dezvoltare individuala cu interesele de dezvoltare ale organizatiei;
 • CUM SE ACESEAZA CATO? – Consultand exemplarul hard copy distribuit de HR fiecarui departament / consultand catalogul existent pe Intranet in cazul organizatiilor informatizate.
 • Stiind toate acestea, va invit sa parcurgeti filmuletul (alegeti vizionarea full screen cu ultimul buton din bara de control):