Articole, Resurse Umane

HR-ul, Managerii si Fisa de post

LAST UPDATE: 12.12.2020

Fisa de post (FP) ramane un instrument de management putin inteles de organizatii.
Redusa la „Obligatie impusa de lege”, isi pierde puterea.

Lipsa reglementarii FP – datorata HR-ului ineficient si culturii organizationale primitive – genereaza confuzie, dezinteres, lipsa de rezultate.

Explicatia efectelor este simpla: daca organizatia NU-i comunica angajatului care sunt asteptarile ei, este normal ca angajatul sa faca ce presupune el ca doreste organizatia de la el. Si diversitatea filtrelor mentale, complica si mai mult lucrurile…

Graficul Lipsei de reglementare a FP construit pe baza raspunsurilor* la intrebarea: „Cine intocmeste FP in organizatia dvs.?” are alura de mai sus.

*Raspunsurile cursantilor si cititorilor mei;
Pentru intelegerea rezultatelor, am redat si „justificarile”suport ale mentalitatii.

Interesant este ca top managementul NU reactioneaza. Ca nu intelege efectele negative ale nereglementarii FP. Ca accepta o stare negativa care poate fi schimbata rapid cu costuri minore, dar cu efecte uriase.

In organizatiile cu cultura organizationala bazata pe Performanta si Dezvoltare, lucrurile stau altfel. Corect reglementata de HR si bine intocmita de managerul direct, FP devine un instrument de management care orienteaza angajatul, facandu-i cunoscute asteptarile organizatiei de la el, precizandu-i rolul, responsabilitatile si interfetele cu ceilati.

Obligatia reglementarii FP revine HR-ului, iar responsabilitatea intocmirii, actualizarii, revizuirii, managerului direct. Din graficele de mai jos, observati ca Angajatului NU ii revine nicio responsabilitate in proces. Aici trebuie sa ajungeti si dvs.

Pentru a evalua stadiul actual de reglementare a intocmirii Fisei de Post in organizatia dvs., va oferim gratuit:

  • Tool evaluare reglementare Fisa de post;
  • demo utilizare Tool de evaluare – vizualizati in full screen