Articole, Resurse Umane

HR-ul, Managerii si Fisa de post

ULTIMA ACTUALIZARE: 27.08.2017

Fisa de post (FP) ramane un instrument de management putin inteles de organizatii.
Redusa la „Obligatie impusa de lege”, isi pierde puterea.

Lipsa reglementarii FP – datorata HR-ului ineficient si culturii organizationale primitive – genereaza confuzie, dezinteres, lipsa de rezultate.

Explicatia efectelor este simpla: daca organizatia NU comunica angajatului asteptarile ei, este normal ca acesta sa faca ce presupune el ca doreste organizatia. Si diferenta filtrelor mentale, complica lucrurile…

Graficul Lipsei de reglementare a FP evidentiata de raspunsurile* la intrebarea: „Cine intocmeste FP in organizatia dvs.?” are urmatoarea alura.

NOTA:

 • * Graficul este bazat pe raspunsurile cursantilor mei si comentariile cititorilor www.rauflorin.ro;
 • Pentru intelegerea rezultatelor, am redat si „justificarile”suport ale mentalitatii

 • Interesant este ca top managementul NU reactioneaza. Ca nu intelege efectele negative ale nereglementarii FP. Ca accepta o stare negativa care poate fi schimbata rapid, cu costuri minore, dar cu efecte uriase.

  In organizatiile cu cultura organizationala bazata pe Performanta si Dezvoltare, lucrurile stau altfel. Corect reglementata de HR si bine intocmita de managerul direct, FP devine un instrument de management care orienteaza angajatul, facandu-i cunoscute asteptarile organizatiei de la el, precizandu-i rolul, responsabilitatile si interfetele cu ceilati.

  Obligatia reglementarii FP revine HR-ului, iar responsabilitatea intocmirii – actualizarii – revizuirii, managerului direct. Din graficele de mai jos, observati ca Angajatului NU ii revine nicio responsabilitate in proces. Aici trebuie sa ajungeti si dvs.


  Pentru a evalua stadiul actual de reglementare a intocmirii Fisei de Post in organizatia dvs., va oferim gratuit:

 • instrumentul de evaluare dezvoltat de echipa noastra pe care-l puteti descarca pe PC-ul dvs. cu acest link;
 • un scurt demo de utilizare a instrumentului – viziualizati in full screen
 • Succes!