Unde e Acasa?

Imi amintesc de timpuri cind se vorbea de tranzitie……de viata noua…de bani….sa faci bani…visul american….visul omului din Europa de Est, sa plece in Nord-America si sa cuceresca Lumea…Vise? Realitate ?!


Realitatea e locul in care traim vise…alergaturi…socoteli…ce cheltuim…cu ce raminem…


Asa am hotarit sa trec oceanul si sa ajung intr-o tara unde se pot face bani, daca ai vointa si un pic de creier.

La inceput e noutatea…ca sa te descurci, trebuie sa stii limba,sa poti cere o informatie sa-ti cauti job…gasesti o locuinta, ca doar trebuie sa stai undeva, nu? Aici totul costa bani, nu mai ai prieteni care sa te tina o luna-doua pina te pui pe picioare..acomodarea dureaza o saptamana, timp in care te cazezi, iei un ziar si te uiti dupa joburi….ai referinte? …dar experienta nord-americana? USA. sau Canada?…aaa,esti Roman….da, o tara buna….unde e, in Africa sau Middle-East? aaa, in Europa…ce vecini are ? Rusia,Iugoslavia…

Vin sarbatorile…nimic nu-i ca acasa…nu colinde, nu vizite multe..nu copii sa-ti treaca pragul, nu programe la TV de Craciun sau Revelion, ca lumea trebuie sa se odihneasca, nu sa piarda timpul la TV….poate ca sant un pic sentimentala cand e vorba de Sarbatorile de Iarna sau Paste,cand ne adunam familiile si petreceam si uitam de griji,de toate relele si ne era bine….

In Mai, in Alberta apare Primavara…nici verdele nu-i ca in tara copilariei….tara, de care ne leaga pe fiecare un mormint in care se odihneste un tata, o mama batrina si bolnava care asteapta in fiecare an sa-i vina fiica de departe, un frate, o sora..un copil…rude…pe care nu ai timp sa le vizitezi, timpul fiind prea scurt.

Viata se imparte intre bariere… cea mai mare parte din timp o petreci la munca…pleci dimineata la 7 si vii seara la 6…mai mult de 2 ore de condus….ajungi Acasa…Aaa!.. trebuia sa cumperi ceva!.. inapoi in masina, la supermarket, cumparaturi si in sfarsit din nou acasa …si-i deja 9 seara…maninci, faci dus si la culcare..maine incepe o noua zi, nu-i asa?

Da, nimic nu e ca-n tara ta, dar stiam asta, nu?

Cind pleci in alta tara sa-ncepi o noua viata, te modelezi dupa regulile existente pentru a face fata…nu trebuie sa comentezi…totul e facut dupa ani de munca, cercetari, practica…organizat, pus la punct, fara fisuri… nimic nu e lasat la voia intimplarii…asa e construita Nord-America.

Am revenit in tara….dezordine..haos…mizerie…nepasare…indiferenta….abia asteptam sa ma intorc.

In Toronto, la aeroport, arat cardul si „Welcome home !”….Acasa ?? ! Unde mai e acum Acasa?

Articol postat in Mihaela Docan. Adresa articol Unde e Acasa?.

2 Comentarii la Unde e Acasa?

 1. In anul IV sau V am primit un sfat: „Emigrati! Urcati-va in tren si fara bilet!”. Indemnul venea din partea unui profesor… Revolutia trecuse deja de vreo patru ani…

  A venit si continuarea: „In tara veti fi alaturi de cei dragi, dar veti suferi din cauza lipsei banilor. In strainatate veti avea mai multi bani decat ati avea nevoie, dar va va fi dor de cei dragi.”.

  Asa ca fiecare a ales dupa cum l-a indemnat inima.

  Nu putem sti niciodata cum ar fi fost mai bine pentru ca nu putem trai doua experiente simultan o anume perioada de timp. Cel putin pana cand vom fi capabili sa percepem si cea de-a patra dimensiune.

 2. sova victor

  Buna Mihaela ,
  Acasa este unde te simti TU INSATI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.