Evaluarea Performantei

LAST UPDATE: 6.01.2019

Sa va omor din prima, incep cu o definitie a performantei:

„Performanta inseamna atat comportamente, cat si rezultate. Comportamentele emana de la performer si transforma performanta din notiune abstracta in actiune concreta. Nefiind doar instrumente de obtinere a unor rezultate, comportamentele sunt, prin ele insele, si rezultate – produsul efortului fizic si cerebral depus pentru executarea sarcinilor – si pot fi judecate aparte de rezultate“. Brumbach 1988.

Clar, nu?! Uneori am impresia ca nu inteleg limba Romana! Sper ca nu este si cazul dumneavoastra!

Articolul continua dupa sectiunea PROMO…HAI LA CURSUL ONLINE EVALUAREA PERFORMANTEI ANGAJATILOR! Gratuit!
LAST UPDATE: 6.01.2019

Harta Interactiva explica trainingul, ofera acces la Module/Aplicatii/Teste si permite comunicarea cu trainerul prin e-mail.
Fiti curios! Incepe trainingul ACUM!

(#) Pentru iPad/iPhone utilizati browserul Safari. Pentru PC-uri / device-uri Android, utilizati Google Chrome.
(#) O conexiune lenta de internet presupune cateva secunde de asteptare pentru incarcarea interfetei.…continuare articol:

In mintea mea, Performanta Individuala inseamna obtinerea de Rezultate in conditii de Calitate si Costuri, cu respectarea Termenului negociat, desfasurand o activitate care-ti permite sa fii Tu insuti, sa te Dezvolti, sa Comunici si sa Lucrezi eficient impreuna cu Echipa din care faci parte, si care sa genereze Satisfactie si Multumire de sine. Asta inseamna Performanta. Tot ce nu-i asta, e Chin sau Suportabilitatebolnavicioasainutila.

Ca parte a Managementului Performantei, EPDA ofera posibilitatea alinierii obiectivelor individuale ale angajatului cu obiectivele organizatiei, corelarea strategiilor functionale ale compartimentelor, dezvoltarea organizationala si motivarea (sau demotivarea) salariatilor.

Ofera doar posibilitatea, restul depinde de ce doreste efectiv organizatia respectiva. Daca managementul nu doreste linkul catre Compensatii si Beneficii, acesta nu va exista (alegerea va genera frustrare si indiferenta –„Performez sau nu, sunt vazut la fel. De ce-as mai depune efort?!”, dar fiind „Decizie de management”, no comment!…rezultate,dupa alegeri !).

EPDA reprezinta Parteneriatul „Angajat – Manager” ce urmareste obtinerea de Performanta si Dezvoltare a Angajatului prin Stabilirea Obiectivelor Individuale de performanta / Evaluarea Competentelor de Comportament Organizational (numite si Competente Cheie sau Competente Soft) / Definirea Programului Individual de Dezvoltare a Competentelor Cheie / Definirea preferintelor de cariera / Documentarea, Monitorizarea si Evaluarea Realizarilor.

EPDA este un proces ciclic, continuu, dupa cum arata si harta prezentata mai jos:

FLUX EPDAETAPELE EPDA:

 • Planificarea Performantei, in care se definesc Obiectivele SMART si modul de masurare (scala Realizarii), se evalueaza Competentele Cheie stabilindu-se Necesarul de Dezvoltare pe baza diferentei Competenta Necesara-Competenta Existenta, se agreeaza Programul de Dezvoltare Individuala a angajatului. De regula, aceasta etapa are loc in perioada Ianuarie-Februarie a anului curent pentru anul in curs. Planificarea acopera intregul an.
 • Evaluarea Intermediara la ½ anului care poate fi formala / informala, functie de alegerea organizatiei. In intalnirea „Manager – Angajat” din luna August sunt evaluate realizarile partiale si se hotarasc, daca este cazul, eventualele actualizari / modificari de obiective.
 • Evaluarea finala a Performantei in care se evalueaza formal realizarea Obiectivelor SMART, Dezvoltarea Competentelor Cheie si Realizarea Programului de Dezvoltare Individuala. De regula etapa are loc in perioada Ianuarie – Februarie a anului urmator, impreuna cu etapa de Planificare a Performantei pentru noul an.

 • Evident, in anul de lansare a EPDA in organizatie, in perioada ianuarie-februarie se parcurge doar etapa de Planificare a Performatei pentru anul in curs, nu si cea de Evaluare a Performantei realizata in anul anterior (incepand cu urmatorul an, cele doua etape mentionate se vor desfasura simultan).

  DIMENSIUNILE PERFORMANTEI

  1. Obiectivele SMART se stabilesc in faza de planificare de catre Angajat si se agreeaza cu managerul.

  Pentru a le putea identifica si defini, angajatul trebuie sa raspunda la intrebarile : „Care sunt lucrurile cu adevarat importante pe care trebuie sa le realizez potrivit Fisei mele de post ?” / „ Care din aceste lucruri importante pentru mine sunt importante pentru departament si organizatie ?” / „Care sunt asteptarile managerului in ceea ce priveste activitatea mea ?” / ”Ce pot sa imbunatatesc si sa aduca valoare ?” / „Realizarea obiectivului propus depinde de mine?” / „ Cum pot demonstra ca am realizat obiectivul?” / „ Cat timp imi este necesar sa il realizez ?”.

  Obiectivele trebuie sa fie SMART, aliniate cu obiectivele departamentului / organizatiei si sa derive din Fisa Postului.

  S: Specifice – clare, concrete, concise, usor de inteles.
  M: Masurabile – rezultatele obiectivelor vor avea unitati de masura exprimad cantitati, termene, bani, calitate.
  A: Accesibile din punct de vedere al realizarii (realizabile, dar in acelasi timp suficient de dificile pentru a stimula).
  R: Relevante – importante pentru angajat, departament, organizatie, si aliniate la cele 3 niveluri.
  T: Temporale – realizabile in cadrul unei perioade de timp, cu termene limita de realizare clar specificate (zi, luna, an, eventual ora)  Modalitatile de Masurare a Rezultatelor, se convin odata cu Obiectivele, garantand criterii obiective, observabile, care sa permita obtinerea de valori. Nu se masoara efortul ci doar rezultatele. Atat angajatul cat si managerul trebuie sa sa aiba control asupra sistemului de masura convenit.

  Recomandat este ca fiecarui obiectiv sa i se asocieze o Scala a realizarilor care sa cuprinda minim 5 trepte de masura definite clar ca si nivel de realizare ( 0%, 25%, 50%, 75%, 100%). Astfel, evaluarea devine mai obiectiva, se simplifica mult, conducand de la inceput catre o intelegere comuna, acceptata de ambele parti.


  CASCADAREA OBIECTIVELOR ORGANIZATIEI

  In Economia Cunoasterii dominata de Tehnologie-Mobilitate-Dezvoltare, organizatiile trebuie sa indentifice si sa prevada asteptarile clientilor, sa defineasca strategii coerente pentru transformarea acestor asteptari in produse pe intelesul copiilor si al bunicii.

  Odata stabilite, obiectivele organizatiei trebuie cunoscute, cascadate la nivelul departamentelor si transformate de Angajati in obiective individuale SMART.

  Procesul pare complicat dar in realitate, bine reglementat, devine simplu si usor de aplicat.
  Convingeti-va singur(a), vizionand gratuit dupa identificare, modulul video de mai jos:


  TESTEAZA-TI CUNOSTINTELE DESPRE OBIECTIVELE SMART


  2. COMPETENTELE CHEIE (de Comportament organizational), reprezinta o alta dimensiune a performantei evaluata in EPDA.
  Fiecare organizatie isi defineste si promoveaza propriul set de Competente Cheie dupa care evalueaza angajatii. Aceste Competente Cheie – care in viziunea organizatiei conduc catre succes – pot fi evaluate pe o scala de la 1-5, 1-6, 1-10, etc. Este esential ca fiecare Competenta si nivel de realizare al scalei sa fie definite clar de Departamentul Resurse Umane, pentru a se permite intelegerea unitara la nivelul organizatiei.


  TEST DE EVALUARE A CUNOSTINTELOR DESPRE COMPETENTELE CHEIE (1.01.2018)
  Testul este gratuit dupa completarea datelor de identificare.
  Fiti incurajat(a) sa va dezvoltati!  3. PROGRAMUL DE DEZVOLTARE INDIVIDUALA: Atat Programul cat si Metodele se convin pentru a acoperi diferenta Competenta Necesara – Existenta pentru Competentele Cheie cu pondere mare de importanta, evaluate sub nivelul MEDIU al scalei.


  PONDERI DE IMPORTANTA ASOCIATE DIMENSIUNILOR PERFORMANTEI:

  Pentru a stabili importanta Dimensiunilor in cadrul procesului de Evaluare, acestora li se asociaza Ponderi de Importanta.

  Ponderile de importanta:

 • sunt definite de HR impreuna cu top managementul organizatiei;
 • insumate dau 100%;
 • au aceleasi valori pentru pentru toate pozitiile organizatiei;
 • permit distribuirea Scorului Maxim de Performanta pe Dimensiuni;
 • difera de la o companie la alta;
 • reflecta cultura organizationala a companiei

 • Gasiti mai jos un material video care contine Teoria Ponderilor de Importanta, o Aplicatie practica si un Test.
  Il puteti parcurge gratuit, dupa identificare. Alegeti full screen, calitate HD.

  FORMULARE UTILIZATE IN EVALUAREA PERFORMANTEI ANGAJATILOR

  Pentru a se bucura de succes in randul angajatilor si managerilor, procesul de Evaluare a Performantei trebuie gandit cat mai simplu.

  Simplitatea trebuie sa se regaseasca si in cele 2 formulare utilizate: Formularul de Planificare, respectiv Formularul de Evaluare a Performantei.

  Gasiti mai jos un prim modul video care explica CE este si CUM se utilizeaza un Formular de Planificare a Performantei Angajatilor.

  Pentru a intelege Formularul de Evaluare a Performantei si modul de calcul al Scorului / Calificativului de Performanta, parcurgeti modulul de mai jos.


  Daca ati parcurs Modulul de training Formular de Evaluare a Performantei, testati-va gratuit cunostintele cu Aplicatia de mai jos.
  Pentru a facilita invatarea, am activat optiunea de vizualizare a raspunsurilor corectate.
  Priviti in full screen. Succes!

  Acum, un nou Test pentru Calculul Scorului de Performanta.
  Priviti in full screen. Succes!  Am prezentat elementele, calea si pasii…asa se poate determina scorul de performanta al fiecarui salariat.  remember-etape
  OBIECTIVIZAREA EVALUARII PRIN UTILIZAREA CURBEI GAUSS

  GaussPentru a asigura obiectivitatea procesului de evaluare, managerul verifica repartizarea punctajelor angajatilor pe curba Gauss si, daca este cazul, reparcurge evaluarile din zonele de abatere si face corectiile necesare.

  GaussDistributia Gauss reprezinta un instrument managerial de Analiza a Rezultatelor Performantei, destinat imbunatatirii Obiectivitatii procesului de Evaluare.

  Daca nu aveti cunostinte pe acest topic, accesati ACEST LINK pentru a parcurge ABC-ul utilizarii Curbei Gauss in Evaluarea Performantei si Dezvoltarea Angajatilor (EPDA).

  banner-exemple-840.45

  EXEMPLU PRACTIC:

  Sunteti managerul departamentului X, intr-o organizatie cu un sistem de Evaluare a Performantei caracterizat prin:

 • 3 piloni de Performanta, cu urmatoarele ponderi de importanta:
  60% Obiective SMART + 25% Competente Cheie + 15% Program Individual de Dezvoltare;
 • Punctaj maxim Evaluare = 100 de puncte, dintre care: maximum 60 pentru Obiective SMART, maximum 25 pentru Competente Cheie, respectiv maximum 15 puncte pentru realizarea integrala a Programului Individual de Dezvoltare;
 • Scala de evaluare in 5 trepte, cu urmatoarele calificative pentru Performanta:
  Nesatisfacatoare (NS) / Satisfacatoare (S) / Buna (B) / Foarte Buna (FB) / Excelenta (E).

 • Cei 10 subordonati v-au transmis formularele de Autoevaluare a Performantei 2015 si, in urma centralizarii Rezultatelor, ati construit curba Autoevaluarii de mai jos (curba gri). De asemenea, ati trasat pe grafic si curba Ideala Gauss pentru cei 10 angajati, construita dupa regula 10%-20%-40%-20%-10 %.

  Performance-Results-on-Gauss

  In urma Evaluarii angajatiilor de catre manager, a rezultat performanta reprezentata prin curba albastra.

  Comparand curba Autoevaluarii si Evaluarea managerului cu distributia Ideala, rezulta o potentiala tendinta de supraevaluare in Autoevaluari, corectata de dvs. in domeniul S-FB, si confirmata in domeniul E.

  Inaintea Interviului de Evaluare cu fiecare angajat, este necesar sa reparcurgeti evaluarile din domeniile FB si E si, daca este cazul, sa faceti reglajele necesare pentru a obtine un nivel ridicat de Obiectivitate.

  IMPORTANT DE RETINUT:

 • scalele de masura asociate fiecarui Obiectiv SMART,
 • documentarea continua a performantei de catre angajat si manager pe intreg parcursul anului,
 • repartizarea corecta a punctajului intre treptele scalei de evaluare,
 • corectarea erorilor de evaluare evidentiate de distributia Gauss
 • buna-credinta a ambelor parti,

 • influenteaza major Obiectivitatea procesului de Evaluare a Performantei.

  Prin acest Exemplu practic, va incurajez sa imbunatatiti procesul de Evaluare a Performantei din firma dvs. prin reglementarea utilizarii distributiei Gauss (in cazul in care acest lucru nu se intampla deja).
  Pentru a se bucura de succes in randul angajatilor si managerilor, procesul EPDA trebuie gandit cat mai simplu. Exista aplicatii informatice ce simplifica mult procesul, oferind acuratete, acces rapid la informatii, posibilitatea generarii de rapoarte utile in verificarea statusului fiecarei etape.


  Este important ca discutiile de evaluare si planificare sa se realizeze pe baza unei agende cunoscuta din timp de ambele parti.

  Angajatul trebuie sa-si pregateasca Autoevaluarea, documentand realizarile si progresul in dezvoltarea individuala. Avand o imagine clara asupra performantei proprii, salariatul capata incredere in el insusi si poate aborda sincer si constructiv interviul ulterior cu managerul. In acelasi timp, isi creioneaza obiectivele si programul de dezvoltare pentru noul an. Trimite managerului Autoevaluarea si planificarea performantei.  TEST DE ASCULTARE ACTIVA (24.01.2018)

  Desi pare simpla, Ascultarea activa este greu de obtinut.
  Fiti incurajat sa descoperiti aspectele presupuse de o Ascultare activa si sa identificati din rezultatele Testului, Comportamentele la care trebuie sa mai lucrati.  Managerul completeaza Fisa de evaluare a subordonatului, analizand obiectiv rezultatele, factorii care au influentat performanta, motivele de reusita sau esec. Compara evaluarea sa cu Autoevaluarea primita de la salariat si documenteaza diferentele de puncte de vedere. Pregateste in detaliu feedbackul pentru angajat, masurile pentru imbunatatirea performantei, Obiectivele si Planul de Dezvoltare pentru perioada urmatoare.

  Interviul de evaluare-planificare trebuie sa fie o continuare fireasca a dialogului manager- angajat din timpului anului, desfasurandu-se sub principiul „ surprizele nu sunt nici posibile, nici acceptate” .

  Managerul nu va evalua personalitatea angajatului ci rezultatele performantei lui. Asculta activ, incurajeaza, lasa loc de reflectii, gaseste calea de a spune lucrurilor pe nume sub o forma care sa motiveze. Recunoaste rezultatele subliniind punctele forte ale salariatului, convenind intr-o atmosfera pozitiva, planul de performanta pentru noul an.


  Exemplu despre CUM NU trebuie procedat:

  RESPONSABILITATI IN EVALUAREA PERFORMANTEI ANGAJATILOR

  Evaluarea Performantelor se invata.
  De aceea, Angajatii, Managerii si departamentul Resurse Umane trebuie sa-si invete Responsabilitatile, sa le inteleaga si sa le indeplineasca. Investiti 12 minute in urmatorul training gratuit. Vizionati in full screen, la calitate HD 1080p.


  Abordata cu responsabilitate si buna credinta de ambele parti, Evaluarea Performantelor genereaza incredere, cunoastere reciproca, dezvoltare, motivare, concentrand eforturile membrilor echipei catre obiectivele cu adevarat importante ale organizatiei.

  TESTARE CUNOSTINTE

  Gasiti mai jos cateva Teste. Va incurajez sa le parcurgeti. Sa intelegeti din intrebari si din raspunsuri, Modelul de Evaluare. Chiar daca acesta difera de cel al organizatiei dvs. Pentru ca Diversitatea trebuie cunoscuta. Ca Exemplu. Ca Sursa de Inspiratie.

  Gratuit.

  Va doresc sa va fie bine cu Dvs. si cu cei pe care-i aveti alaturi in Marele prezent continuu.


  3 Comentarii la Evaluarea Performantei

  1. Adriana

   Va multumesc pentru informatiile furnizate care ma vor ajuta sa cer o evaluare obiectiva si nu subiectiva cum s-a facut si se face in societatea in care lucrez.

   In ceea ce priveste informatiile de pe situl dumneavoastra FELICITARI sunt foarte UTILE iar promtitudinea cu care ne raspundeti este rar intalnita.

   Cu stima

  2. Adina Bigas

   felicitari pt articol si conceptia din spatele acestuia!

   • Florin

    @Adina,
    Va multumesc pentru gand si timp.
    Imi doresc ca HR-ul sa descopere importanta reglementarii Instrumentului de Evaluare a Performantei, iar angajatii si managerii, Magia Materiei Cenusii ascunsa in capetele lor. Asta poate schimba lumea.

  Impresii

  Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *