Datoria Externa a Romaniei in Miliarde Euro

LAST UPDATE: 15.01.2022

Lasata la cheremul prim ministrului si al ministrului de Finante, Datoria externa a Romaniei a Explodat: 133.24 Miliarde Euro in Noiembrie 2021 dintre care 25.02 Miliarde Euro contractate de PNL in doar 25 de luni de guvernare: Nov.2019-Noiembrie 2021.

Problema nu este indatorarea in sine, ci cheltuirea iresponsabila a banilor in alte scopuri decat cel al investitiilor care pot genera Dezvoltare si Venituri pentru achitarea Datoriei.

Neraspunzand penal si civil pentru indatorarea in alte scopuri decat cel al Investitiilor si neexistand reglementari care sa impuna prim ministrului si ministrului de Finante obtinerea unor aprobari suplimentare pentru contractarea imprumuturilor externe, acestia continua ritmul demential de crestere al Datoriei externe.

In aceste conditii Datoria externa a devenit o problema de securitate nationala, motiv pentru care se impune schimbarea legislatiei care sa regandeasca decidentii imprumuturilor, sa conditioneze accesul la imprumuturi externe doar pentru investitii generatoare de dezvoltare si venituri si sa introduca responsabilitati penale si civile care sa permita recuperarea banilor de la cei vinovati de nerespectarea legii.

Si, in opinia mea, aceste lucruri nu se vor intampla fara o presiune intensa din partea Societatii Civile.