Protected: Fisa Postului: teorie si practica

FISA POSTULUI – FUNDAMENT PENTRU ORGANIZATIE SI ANGAJAT

Fisa Postului este Instrumentul de Management prin care compania ofera angajatului o imagine clara asupra pozitiei castigata in organizatie. Cu cat imaginea este mai completa, cu atat sansele companiei si ale salariatului de a se indrepta impreuna catre Succes, sunt mai mari.

Ca instrument de management, Fisa Postului:

 • asigura intelegerea responsabilitatilor / cerintelor postului;
 • faciliteaza comunicarea manager-angajat ;
 • constituie INPUT in procesele Recrutare si Selectie / Evaluarea Postului / Evaluarea Performantei si Dezvoltarea Angajatilor / Managementul Competentei.

 • MATERIAL PROMO


  Sunteti in cautarea unui Vaccin impotriva Lipsei de reglementare? Incercati noul demo Elaborarea Fisei Postului. Gratuit. Alegeti vizionarea Full screen.  Fisa Postului este un document obligatoriu, impus prin Codul Muncii si standardul SR EN ISO 9001/2008: „Cerintele Sistemului de Management al Calitatii”. Orice post din organizatie implica o Fisa de Post. Fisa se intocmeste atat pentru pozitiile Noi, cat si pentru cele Existente devenite Vacante* / Existente si schimbate semnificativ in continut.

  NOTA: * cand apare o pozitie vacanta, prima intrebare a managementului trebuie sa fie: „Mai este necesara aceasta pozitie, sau se pot redistribui atributiile altor pozitii existente ?”

  Fisa Postului este elaborata de managerul direct si contine informatii despre: Denumirea postului, Locul in structura organizatiei, Rolul postului exprimat printr-o fraza-declaratie, Indicatorii relevanti, Responsabilitati, Delegarea de atributii pe perioadele de lipsa ale titularului, Cerinte (studii, competente, experienta, abilitati), Criterii de succes.

  Continutul FP trebuie sa fie clar si concis. Numarul maxim de pagini pe care il poate contine o FP este 3, in format A4.

  Fisa Postului se ACTUALIZEAZA ori de cate ori apar schimbari semnificative in continutul unui post existent si se REVIZUIESTE obligatoriu o data la 2 ani, chiar daca nu intervin modificari esentiale in responsabilitatile postului – acest pas permite rafinarea continuua a continutului si formei. In ambele cazuri managerul direct este responsabil de proces, de obtinerea semnaturii angajatului si distribuirea unui exemplar original catre salariat si serviciul RU.

  Semnarea Fisei Postului de catre angajat semnifica luarea la cunostinta, acceptarea, intelegerea responsabilitatilor si angajamentul acestuia de a le indeplini si respecta.

  Redau mai jos un model de Fisa postului “Sef serviciu Resurse Umane” revizuit la 1.03.2012.

  Pentru a intelege cum vad altii Fisele de post, va propun un link catre Baza de date cu Fise de post a site-ului www.monster.com (Descriere / Rolul pozitiei / Responsabilitati / Cerinte):

 • http://hiring.monster.com


 • STANDARDUL ELABORAREA FISEI POSTULUI

  Fisa Postului este fundamentul pe care se cladesc organizatii, structuri si activitati.

  Data fiind importanta FP, serviciul RU are obligatia de a dezvolta si instrui managerii in utilizarea unui Standard de elaborare a Fisei Postului prin care sa reglementeze continutul, modelul cadru, responsabilitatile persoanelor implicate, regulile de intocmire / actualizare / revizuire si gestionare a Fiselor de Post.

  Seful serviciului RU trebuie sa inteleaga ca la fel de important ca dezvoltarea standardului este sa il faca cunoscut managerilor prin training, sa se asigure ca este inteles, respectat, sa dezvolte abilitatile de analiza si sinteza presupuse de aplicarea lui.

  Serviciul RU este responsabil sa se asigure ca fiecare angajat are o FP valida in dosarul personal si sa intocmeasca / actualizeze baza de date electronica a FP.

  Absolventii trainingurilor dezvoltate si livrate de Florin RAU pot descarca gratuit utilizand parola comunicata la curs, editiile revizuite in format A4 / *.pdf – pentru Standardul “Elaborarea Fisei Postului” si Fisa Postului Sef serviciu RU  Articol postat in Articole, Resurse Umane. Adresa articol Protected: Fisa Postului: teorie si practica.

  This post is password protected. Enter the password to view any comments.